Zastupnici Evropskog parlamenta pozivaju na temeljnu promjenu strategije EU prema Miloradu Dodiku

tačno.net
Autor 25.1.2022. u 10:47

Zastupnici Evropskog parlamenta pozivaju na temeljnu promjenu strategije EU prema Miloradu Dodiku

Foto: Dejan Rakita/Pixsell

U zajedničkom saopćenju, europarlamentarci iz četiri političke grupe odlučno osuđuju podjele Milorada Dodika, pozivajući na promjenu “strategije pomirenja” EU prema njemu.

Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijeloj regiji, navodi se u saopštenju koje su u ponedjeljak objavili zastupnici iz političkih grupa EPP, S&D, Renew i Greens/EFA. Pozivaju Vijeće i države članice EU da slijede primjer Sjedinjenih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne preduzme konkretne korake za deeskalaciju trenutnih tenzija.

“Mi, poslanici u Evropskom parlamentu, odlučno osuđujemo opasne i secesionističke aktivnosti koje radi srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine kao i ustavnog poredka i druge odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Implementacija svih projekata i pomoći koje finansira EU za i unutar Republike Srpske, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje IPA III, treba hitno biti predmet temeljnog preispitivanja, s ciljem da se odmah zamrznu direktno i indirektno finansiranje koje bi koristilo vlasti ovog entiteta, kazali su zastupnici.

Nadalje, pozivaju EU da osigura da se slobodni i pošteni izbori održe u oktobru 2022. i izražavaju punu i snažnu podršku Uredu visokog predstavnika i cijelom njegovom mandatu u Bosni i Hercegovini kao nadležnom tijelu za nadgledanje provedbe civilnih aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno ga braneći od javnih napada na njegov autoritet od strane Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera.

“Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU”, ističu poslanici.

“Incidenti i nezakonito obilježavanje Dana RS-a najnoviji su dokaz da trenutna strategija EU prema BiH ne doprinosi nikakvoj Dodikovoj deeskalaciji i da joj je potrebna suštinska promjena. EU mora hitno izraditi strategiju zasnovanu na demokratiji i vladavini zakona, počevši od sankcionisanja Dodika i drugih koji predstavljaju prijetnju sigurnosti i stabilnosti BiH. Kako je ključno da građani BiH dobiju glas o budućnosti svoje zemlje, ključni element obnovljene strategije trebao bi biti osigurati da se slobodni, pošteni i demokratski izbori održe u oktobru”, istakla je europarlamentarka Tineke Strik.

Potpisnici ovog saopćenja su: Tineke Strik (Greens/EFA), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (S&D), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Bütikofer (Greens/EFA), Dietmar Köster (S&D), Klemen Grošelj (Renew), Romeo Franz (Greens/EFA)

tačno.net
Autor 25.1.2022. u 10:47