Zastupnik u Bundestagu Boris Mijatović: Odustanimo od brzih rješenja, nema besplatnog ručka

S.Š. U
Autor 23.7.2022. u 18:23

Zastupnik u Bundestagu Boris Mijatović: Odustanimo od brzih rješenja, nema besplatnog ručka

foto: tviter

Boris Mijatović, zastupnik u njemačkom Bundestagu i član stranke Zelenih, komentirao je najave izmjena Izbornog zakona BiH koje će navodno nametnuti visoki predstavnik.

Mijatović je podsjetio na rezoluciju Bundestaga usvojenu početkom jula koja se tiče Bosne i Hercegovine pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”.

Tada je tokom rasprave u njemačkome parlamentu istaknuto da je koncept konstitutivnih naroda propao, a SPD, FDP i Zeleni su pojasnili da “političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva” naglašavajući da je to neprihvatljivo.

“Bundestag vjeruje da svaki korak koji produbljuje etničke podjele podržavaju samo ekstremisti u regionu i Moskvi. Budimo oprezni i odustanimo od brzih rješenja. Nema besplatnog ručka”, istakao je Mijatović.

Proteklih nekoliko dana, koliko traje agonija iščekivanja odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom bi se nametnule izmjene Izbornog zakona BiH a koje su, prema do sada dostupnim informacijama, podržavajuće za one koji se zalažu za koncept “konstitutivnosti naroda”, političari iz njegove domovine reagirali su ističući da BiH treba demokratski izborni zakon.

S.Š. U
Autor 23.7.2022. u 18:23