Završena konferencija “Regarding Sarajevo“

tačno.net
Autor 30.4.2017. u 13:40

Završena konferencija “Regarding  Sarajevo“

Javnim razgovorom o temi “Egzil i povratak–Priče sa donekle dobrim završetkom“ jučer je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine završena konferencija “Regarding Sarajevo“. Konferencija koju su organizovali Njemačka akademija za jezik i književnost i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini od 26. aprila sadržavala je i panel diskusije, predavanja te javna čitanja i razgovore, a posebni gosti na konferenciji bili su pisci i naučnici, njih više od 80 iz svih krajeva Evrope, koji su u Sarajevo došli kako bi saznali više o gradu, zemlji i kulturi te se susreli sa književnicima i naučnicima iz Bosne i Hercegovine.

Iza nas su četiri dana konstruktivne diskusije i razmjene mišljenja i iskustava. Sretni smo što smo se imali priliku susresti sa našim kolegama iz Bosne i Hercegovine i sigurni smo da nismo pogriješili što smo konferenciju i naše proljetno zasjedanje održali u ovom gradu. Sarajevo je još jednom pokazalo svoju gostoljubivost i sa sobom ćemo u Njemačku ponijeti samo najbolje uspomene“, istakao je na kraju konferencije Generalni sekretar Njemačke akademije za jezik i književnost, Bernd Busch.

Direktorica Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini, Charolotte Hermelink, zahvalila se Njemačkoj akademiji za jezik i književnost na dolasku u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu te navela da Goethe-Institut nastavio sa svojom misijom spajanja kultura. “Osjećamo privilegiju što smo imali priliku biti domaćini ovako velikom broju priznatih pisaca i naučnika iz cijele Evrope. Iz njihovih izlaganja i razmišljanja naučili smo mnogo toga o svijetu danas i sigurna sam da nakon četiri konferencijska dana izlazimo bogatiji za nova znanja“, rekla je Hermelink te se zahvalila svim partnerskih organizacijama koje su pomogle organizaciju konferencije.

Tagovi:
tačno.net
Autor 30.4.2017. u 13:40