Završeno glasanje za bebe

Autor/ica 12.3.2012. u 11:59

Završeno glasanje za bebe

Prikupljanje potpisa za ukidanje PDV-a i smanjenje marži na bebi hranu i opremu je završeno. Mada se potpisi još uvek prebrojavaju, zna se da je za sedam dana u oko 50 mesta Srbije prikupljeno oko pet puta više od zakonski potrebnih 30.000 potpisa, koliko je nužno da bi vlasti razmotrile narodnu inicijativu. Nakon prebrojavanja članovi Inicijativnog odbora će sledeće nedelje uručiti potpise Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić kaže da je ovo referendum sa najubedljivijim rezultatima. ”Siguran sam da će u Skupštini aklamacijski biti usvojena želja građana da se učini još jedan napor kako bi se poboljšao kvalitet odgajanja novih naraštaja i dala šansa obnovi zemlje novim generacijama”, rekao je Matić.

Akciju ”Glasaj za bebe” organizovali su Fond B92, Udruženje ”Roditelj”, portal ”Bebac”, servis ”Halo beba” i Mreža organizacija za decu Srbije, sa ciljem da se ukine PDV i ograniče trgovačke marže na bebi opremu koji su u Srbiji veći nego u pojedinim razvijenim zemljama Evrope.

U Fondu B92 za “Vreme” kažu da je akcija pokrenuta zbog teške pozicije roditelja u Srbiji .”Mi smo u okviru akcije ”Bitka za bebe” najpre imali za cilj da prevremeno rođenim i ugroženim bebama obezbedimo inkubatore i osnovnu opremu i tek tada smo shvatili koliko je ona skupa. Ispostavilo se da su najsavremeniji inkubatori koje smo uspeli da nabavimo jeftiniji od hrane, pelena, odeće i ostalih osnovnih potrepština za bebe”, kažu u ovoj organizaciji.

Prema istraživanju koje je izvršio Fond B92, majka u Srbiji od prosečne plate može kupiti 2.000 komada pelena, u Sloveniji 6.500 pelena, a u Austriji čak 13.000 komada. Za prosečnu platu u Srbiji se može kupiti 6 krevetaca, u Sloveniji 30, u Austriji 50. U Irskoj i Velikoj Britaniji ne zaračunava se PDV na dečju hranu i odeću, u Luksemburgu je samo tri odsto, u Poljskoj sedam odsto, a u Srbiji čitavih 18 procenata.

U Fondu takođe dodaju da je paradoksalno to što je u Srbiji stopa PDV-a ista za luksuzne proizvode i za proizvode neophodne za normalno funkcionisanje porodice. ”Vrhunac paradoksa je da pelene za odrasle imaju nižu stopu PDV-a od osam odsto, dok se na pelene za bebe zaračunava viša stopa od 18 procenata”, dodaju u Fondu B92.

Iako je potpisivanje peticije zvanično završeno, oni koji nisu bili u prilici da se potpišu u zakonskom roku, a žele da iskažu želju za ukidanjem ove vrste nameta, mogu to da urade na internetu, na sajtu www.bitkazabebe.rs. Njihovi potpisi neće stići u Skupštinu, ali će pokazati značaj ukidanja PDV-a i smanjenja marži na pelene i druge neophodne stvari za prve godine života budućih građana ove zemlje.

Vreme.rs

Autor/ica 12.3.2012. u 11:59