Žbanić na francuskom Festivalu

Autor 14.10.2011. u 20:23

Žbanić na francuskom Festivalu

Filmski Jesenski Festival u Gardanne, gradiću na jugoistoku Francuske otvorit će 23 izdanje 21 listopada. Do 1 studenog projiciraz će se oko 70 ostvarenja iz 30 zemalja, među kojima i zadnja bosansko-hrvatsko-austijsko-njemačka koprodukcija “Na putu”, u realizaciji Jasmile Žbanić, ujedno jedini predstavnik oblasti.

Ovogodišnji program stavlja naglasak na argentinsku i iransku kinematografiju i po ustaljenom običaju, spaja sredinu reditelja pristiglih sa svih pet kontinenata sa gledateljima različitog podrijetla. Festival je i dobra prilika otkrivanja novih horizonata, kroz pogled suvremenih redatelja.

Tekuća godina ostaje pod znakom raznolikosti zahvaljujući 12 pred premijera ali se otkriva i u fikcijama, dokumentarnim ostvarenjima i jednoj večeri, u cijelosti posvećenoj “Bollywoodu”. Prema riječima Régine Juin, direktorice kina za esej i umjetnost “Trois Casinos” u Gardanne: “Ostali smo vjerni našim objektivima pa zahvaljujući mnoštvu kvalitetnih filmskih ostvarenja, održavamo visoku inovacijsku razinu ali i raznolikost, kako kulturnu tako i historijsku. Posvećujemo pažnju mladim kreatorima, čije filmove, kao i dosada, rado promoviramo.

 

Scena iz filma Na putu

U sekciji “Panorama” u okviru koje se projicira i jednino oblasno ostvarenje, “Na putu” rediteljice Jasmile Žbanić, predstavljaju se odsjaji suvremene kinematografske koprodukcije, kojom se ostvaruje široki put oko svjeta i upoznaju horizonti, današnjeg filmskog izražavanja.

Organizirat će se i posebni “hommage” afričkoj, indijskoj, rumunjskoj i marokanskoj sedmoj umjetnosti.

Neće izostati ni ovogodišnje “Priznanje publike mladim redateljima” , među zvanićnim učesnicima smotre. Pobjednici će moći slijediti prethodnu formaciju i filmsku analizu, koja će ih usmjeriti prema autorskim filmovima ali i kulturnoj raznolikosti.

Tagovi:
Autor 14.10.2011. u 20:23