Zemaljski muzej BiH obilježava 130 godina

tačno.net
Autor 1.2.2018. u 15:22

Zemaljski muzej BiH obilježava 130 godina

foto: EPA

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas će bogatim programom svečano obilježiti130 godina.

Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova, te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 130 godina, navodi se u saopćenju Zemaljskog muzeja BiH.

Tokom današnjeg dana posjetioci će, između ostalog, moći prisustvovati otvaranju obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, predavanjima “Neolitička revolucija i prvi poljodjelci” predavačice Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, “O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH” o čemu će govoriti Ernis Šljivo i Samir Avdić kustosi ZMBiH, “Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu” Jacqueline Balen, te otvaranju izložbe „Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća“ autorice Marice Filipović, muzejske savjetnice ZMBiH.

Na programu obilježavanja 130 godina Muzeja su i brojne radionice i prezentacije u obnovljenoj sali u Odjeljenju za prirodne nauke

Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja trajat će od 10 do 23 sata. Ulaz je besplatan.

 

RSE

tačno.net
Autor 1.2.2018. u 15:22