ŽENE HOĆE PROMJENE

tačno.net
Autor 30.11.2020. u 10:16

ŽENE HOĆE PROMJENE

Udruženje žena “Univerzum” iz Mostara u suradnji sa Fondacijom Henrich Böll iz Sarajeva su organizovale su četvrtu po redu radionicu na temu “Osnaživanje žena i udruženja kroz jačanje njihovog kapaciteta putem dijaloga i zagovaranja”, u nedjelju, 29. novembra 2020. u prostorijama udruženja zena “Vrba” u Mostaru, naselje Gnojnice.

U radionicama su učestvovale žene iz udruženja: “Univerzum” Mostar, “Nera” Konjic, “Orhideja” Stolac, “Most” Jablanica i udruženje “Vrba” iz naselja Gnojnice.

Za vrijeme ovih susreta razrađene su teme vezane za zagovaranje i dijalog s različitih aspekata što pomaze ženama da jačaju u svakom pogledu. Glavni cilj radionica je da prenesu informacije i saznanja na žene, a koje im daju mogućnost da osmisle adekvatan proces uticaja na tvorce odluka i politika od strane njihovih udruženja.

Zaključci s radionica, pokazuju da žene hoće promjene jer ih je više od 51% u BiH društvu, većinsko su biračko tijelo. Uz to ističu sljedeće: Žena rađa i glavni stub je porodice, žena je psihološki vrlo jaka, žena može raditi više poslova u isto vrijeme, žena je praktična, žena je ekonomična, žena je otvorena za dijalog, žena pristupa problemu s pozitivnim emocijama, žena je uporna i dosljedna svoje ideje i tome slično. Ovo su pokazatelji da žene imaju veliki kapacitet tako da će uspjeti postići svoje zasluženo mjesto, kako u porodici, tako u politici, poslu i društvu.

Smatraju da trebaju postati partnerice s tvorcima odluka i politika, uspostaviti adekvatan odnos s javnošću, zatim ekonomski osnažiti, raditi više na sebi radi promjene, na svom obrazovanju, uključujući i neformalno obrazovanje kao što su ove radionice, uvezati se u mreže žena i udruženja radi veće podrške i glasati za žene. Ovo je put za promjene i za ostvarenje boljeg položaja žena u društvu.

“Nema takve snage kao što je žena koja je odlučila da uspije”

tačno.net
Autor 30.11.2020. u 10:16