Zet Bože Ljubića optužen za ratne zločine pobjegao iz BiH

tačno.net
Autor 17.10.2018. u 11:19

Zet Bože Ljubića optužen za ratne zločine pobjegao iz BiH

 Zdenko Grbavac protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu za zločin protiv čovječnosti na području Konjica, danas se nije pojavio na Sudu BiH, kao ni njegov advokat gdje je trebalo biti održano ročište o mjerama zabrane za Grbavca, javlja Patria.

Grbavac je zet Bože Ljubića, zastupnika u Saboru Hrvatske i predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Uhapšen je u januaru 2018. godine na graničnom prijelazu prilikom ulaska u BiH.

On je u pritvoru proveo tri mjeseca, a nakon što je Sud BiH prihvatio jemstvo i Grbavac pušten iz pritvora, on je pobjegao u Zagreb gdje živi od 1993. godine. Sud BiH prihvatio je od Grbavca jemstvo, koje se sastoji u upisu hipoteke na nekretnine u korist države, a određene su mu mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta i sastajanja s određenim osobama kojih se Grbavac nije pridržavao.

Uz Grbavca je optužen i Željko Šimunović da su kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od polovine maja 1992. do početka maja 1993. pomagali i počinili progon srpskog stanovništva na području općine Konjic i to ubistvima, mučenjem, nanošenjem velikih patnji fizičke i psihičke prirode.

Kako je ranije saopšteno iz Državnog tužilaštva, Grbavac i Šimunović su naoružani automatskim oružjem iz kolone izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti u mjestu Bradina.

“Zarobljene civile su odveli u pravcu pravoslavne crkve u Bradini, te je Grbavac u dvorištu jedne kuće pucajući iz vatrenog oružja lično ubio trojicu muškaraca srpske nacionalnosti”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH 5. aprila.

Šimunoviću Tužilaštvo BiH na teret stavlja i da je sudjelovao u mučenju i premlaćivanju jednog zatočenika srpske nacionalnosti.

Rješenjem Suda BiH, od 02.07.2018. godine, spojen je krivični postupak koji se vodi protiv optuženih Zdenka Grbavca i Željka Šimunovića sa krivičnim postupkom protiv optuženih: Esada Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redže Balića, Hameda Lukomiraka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića, Senadina Ćibe i Agana Ramića.

NAP

tačno.net
Autor 17.10.2018. u 11:19