Zijahu Sokoloviću nagrada i žirija i publike na Festivalu pučkog teatra

Silvio Parisi
Autor 4.7.2017. u 12:39

Zijahu Sokoloviću nagrada i žirija i publike na Festivalu pučkog teatra

Nakon nagrada koje je osvojio u Bugarskoj, reditelj i glumac Zijah A. Sokolović, Ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje, sa svojom predstavom “Rođenje – Ko bajagi donijela me roda” dvostruki je laureat 17. Festivala pučkog teatra u Hrvatskoj: njegova predstava “Rođenje – Ko bajagi donijela me roda” po ocjeni stručnog žirija proglašena je za najbolju predstavu u cjelini, a po ocjeni glasova publike za najbolju predstavu festivala s visokom ocjenom 9, 57 / 10. Zijah A. Sokolović je i autor i glumac predstave koja pripada Thearto projektu. 17. Festival pučkog teatra igra se po hrvatskim gradovima, a svečano je zatvoren u Omišlju.

Premijera Sokolovićeve predstave bila je u Beču 1993., u Interkulttheateru, i to je prva predstava The/Arto projekta, “umjetnost u školi, pozorište u razredu”. Igrana je i u Ljubljani (Gašper Tič) i Zagrebu (Dražen Šivak) i višestruko je nagrađivana.

“Želio sam nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt, dijalog sa publikom, animirati je, zabaviti je Glumačkim zanatom, da bi gradili formu predstave. Želio sam, da isključiva i jedina komponenta fluidne veze gledališta i pozornice, bude sam Glumac. Da Rođenje, nastanak života, u formi predstave bude “kao” prirodno i istinito i razumljivo, sa mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije, uztezanja i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična forma predstave uz osmijeh na najprirodniji i najprijatniji način bi trebala da napravi mali korak prema umjetnosti. Zato je pozorište i izmišljeno i zato Glumci i postoje. Radosno istraživanje najtoplije preporučujem onoj polovini čovječanstva koju sačinjavaju roditelji, a u interesu druge polovine čovječanstva, sastavljene od djece”, kaže o predstavi Sokolović, koji je, između ostalog, za predstavu “Nasilje – za nasilje nema opravdanja” iz The/Arto projekta osvojio nagradu za “Najbolji projekt primarne prevencije nasilja u Europskoj uniji, na dodjeli Europske nagrade za prevenciju kriminaliteta (ECPA), Litva 2013, u konkurenciji 28 zemalja.

U sklopu EU projekata nastaju i predstave “Demokratija / Demokracija” – koja je među brojnim nagradama koje je osvojila, donijela Sokoloviću i Veliku lisku – plaketu “Ahmet Obradović” na Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska 2017.” za najbolju režiju i “Ravnopravnost – žena i muškarac.”

Silvio Parisi
Autor 4.7.2017. u 12:39