Zimski uspon “Nomada” na Sofe – Davor Ciganković

Sanela Gojak
Autor 17.1.2021. u 14:40

Zimski uspon “Nomada” na Sofe – Davor Ciganković

Foto: Triton produkcija

Planinarski klub “Nomadi” iz  Sarajeva u subotu (16. januara) su peti put zaredom organizirali Zimski uspon na vrh Trebevića – Sofe  “Davor Ciganković” u znak sjećanja na Davora jednog od osnivača ovog kluba koji je, nažalost, preminuo prije dvije godine (21. septembra 2019.).

“Neki ljudi iako nisu tu s nama fizički, svojom harizmom i djelima koja su ostavili iza sebe i dalje plijene pažnju i poštovanje koje ne blijedi. Jer legende žive vječno! A jedna od takvih legendi u planinarskom svijetu Sarajeva i Bosne i Hercegovine je Davor Ciganković. Davor je svojim djelima u razvoju sarajevskog planinarstva, u novije vrijeme ostavio neizbrisiv trag,” napisali su iz PK “Nomadi.”

Jučerašnji nomadski uspon na vrh Trebevića (1629 m n/v) okupio je veliki broj planinara ne samo iz Sarajeva već i iz Gračanice, Tuzle i Mostara. Planinare je na polaznoj tački pozdravio Davorov otac Ante Ciganković rekavši da mu je drago što se sjećaju njegovog sina.

Prije samog Uspona na Trebević okupljene planinare je pozdravio ispred PK “Nomadi” Anis Čeljo. On je rekao da je Davor Ciganković ostavio veliki trag u bh. planinarstvu kroz edukaciju, kao i to da je upravo tu u blizini na trebevićkoj Bijeloj stijeni Ciganković osmislio i napravio prvu osiguranu planinarsku stazu (via ferratu).

Krećući se šumskim stazama ka vrhu ove sarajevske planine vode se razgovori, pa tako je jednog mladog Mostarca interesovalo ko je bio planinar zbog koga je došao. Iskusnija planinarka Zora je pričala o nesebičnosti Cigankovića koji je kao vodič na prvom mjestu vodio računa o sigurnosti drugih planinara, a tek onda sebe, te da je dao veliki značaj za razvoj škole planinarskih vodiča u Sarajevu.

Davor Ciganković je bio dugogodišnji član HPD “Bjelašnica 1923,” i skupa je sa Selverom Ajrulahijem i Anisom Čeljom osnovao PK “Nomadi.”

Nomadskom usponu pridružio se tim Triton produkcije iz Tuzle koji je fotografijama zabilježio ovu turu.

(Davor Ciganković, 1964. – 21.9.2019.)

Sanela Gojak
Autor 17.1.2021. u 14:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija