Zlobni, velikosrpski „nebeski anđeli“ u Gacku

Zlobni, velikosrpski „nebeski anđeli“ u Gacku

Ponosio sam se, velikim sopstvenim inžinjerskim djelom,  ličnom doprinosu izgradnje, Rudnika i Termoelektrane Gacko, u periodu 1977/ 85 godina. Kao tehnički direktor, u trajanju od osam godina, gradio sam i istovremeno, uasvršavao se. Zahvaljujući i čestom boravku u velikom Sovjetskom Savezu, u stručnim posjetama, mnogim njihovim  termoenergetskim blokovima, od po 800 i 1200 MW, uradio sam i svoj magistarski rad iz oblasti termoenergetskih postrojenja, navedene instalisane  snage.

Upravo mi je i bilo zadovoljstvo i inspiracija, boraveći u velikim strojarnicama, sa poredanim po 12 blokova, po 800 MW, čitajući ispisane i mnoge tehno-ekonomske parole, bez i trunke politike. Ukazivalo se na  konkretne pokazatelje tehno-ekonomskog karaktera, ukoliko se negdje poveća temperatura za jedan stepen, ili smanji pritisak za neki bar ili kontroliše protok i potrošnja materijalai sl. u tehnološkom procesu, što se sve iskazivalo u novčanim pokazateljima.

Dakle, bilo mi je, istinski, novo i bogato saznanje u stručnom pozivu, kao da sam završavao i drugi fakultet, pored ličnog i završenog studija elektrotehnike, na Beogradskom univerzitetu.

Drugi, evidentan boljitak i dobitak, boravkom u Gacku, svakako je, moje upoznavanje, ovih divnih i veoma pametnih ljudi, prema svome genetskom porijeklu. Brojni Gačani, su završavali razne studije i posjedovali su brojna znanja i zvanja, od vrsnih majstora, do inžinjera svih profila i do postojećih akademika.

U ovome, svakako,  energetskom gigantu, zaposljenje su naši brojni kadrovi, svih profila, sa veoma povoljnom nacionalnom strukturom, što bi naši stari govorili: „ni po babi, niti stričevini, već po pravdi Boga jedinoga“.

Doprinos, razvoju Gacka i okoline bio je, neizmjerljiv, radilo se i proizvodilo, a zaposleni radnici i njihove porodice, imali su sigurnu i obezbjeđenu egzistenciju i za naredni, penzioni vijek.

Nažalost, godina 90-tih, dođoše, istočne, srpske „horde zla“, podpomognute sa domaćim nacionalistima, te uništiše postojeću idilu zajedničkog stvaranja i suživota. Protjeraše, svoje divne komšije Bošnjake, mnoge su i poubijali, a ostale su rastjerali po cijelom svijetu.

Moje životno djelo, kao stručnjaka i privrednika velikih razmjera, kao graditelja i veoma trezvenog, bosanskog Srbina, što nažalost to sada i trebam i moram istaći, iz razloga, stida i sramote, na nedjela i zlobne postupke, mojih sunarodnjaka, zatamnilo je.

rudnikgacko

Sl. Rudnik i termoelektrana Gacko

Nažalost, u ovome predizbornom periodu, slušajući i gledajući istupe i govore, sljedbenika već viđene i dokazane, nacionalističke i veliko srpske agresorske retorike i njihovih nedjela, u likovima i osobama, poput guslara i opančara iz Laktaša, Milorada Dodika i njegove vjerne pratilje Željke Cvijanović i ostalih SNSD-ovaca, nisam mogao prećutati, a ne osvrnuti se na njihovu Gatačku cirkusijadu ili veliko srpski Gatački „kupleraj“.

Prisjetih se mnogih anegtota, prilikom prvobitnog boravka na izgradnji, kada su me vispreni i šaljivi Gačani, upoznavali da je i prvi kupleraj u Avtovcu, na ulazu u Gacku, prvi otvorili za vrijeme Austrougarske vlasti. Gačani su govorili, da je to istinito, ali su žensku robu, dovodili sa strane.

Ovo me odmah, ovih dana i podsjetiše, ovi „zli nebeski anđeli“ guslar Mićo i njegova „kuplerajka“, koji, novim helikopterom, od 9 miliona sa grbače svoga roda, sletiše na igralište u Gacku, te uputiše na tribinu, da izgovore, samo njima svojstvene, nakardne riječi.

Dodik zaprijetio u Gacku: Otpustit ćemo sve koji glasaju za Govedaricu i SDS?

Stranačku tribinu u Gacku lider SNSD-a Milorad Dodik iskoristio je da zaprijeti svima koji budu glasali za kandidate Saveza za pobjedu.

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Gacku je euforično poručio:

“Nemojte slučajno da neko ko je zaposlen u Gacku glasa za Govedaricu i SDS. Izbacit ćemo ga s posla”, izjavio je Dodik, uz aplauz stranačkih kolega i osmijeh aktuelne premijerke RS-a Željke Cvijanović koja se kandidovala da naslijedi stranačkog šefa na poziciji entitetskog predsjednika.

Kada je vidio oduševljenje među simpatizerima, Dodik je nastavio: “A vas molim, koga vi vidite da glasa, a da radi, samo mi javite. Ja ću ga izbaciti, ne treba vam. Direktore, nemoj mi biti tako ozbiljan, ja ti otvoreno kažem, neću da ih gledam tamo”. / završen citat iz medija /

Dakle, Mićo „ronhill“, guslar iz Laktaša i beogradski kriminalac, švercerovao je robom u svoje vrijeme, te se domogao i vile na Dedinju, koristeći „kriminalni“ ugovor sa firmom ČEZ za drugu fazu izgradnje termoelektrane u Gacku, kao i bančane nelegalne radnje.

dodik

Kao bahati kabadahija i nadobudni „velikosrpski“  moćnik , genocidne tvorevine RS-a, sramotno i siledžijski, nema obraza, ali nalazi snage u bezobrazluku i drskosti, da prijeti radnicima u Gacku, kao da je njegova babovina, a Gačani stoka iz torova, sa Romanije, Pala ili sa ispaša Zelengore.

Uz blagoslov i crkvenih vjerodostojnika, njegovog Vladike Grigorija, koji je prošle godine na slavi Sv. Vasilija, u ovome istom Gacku, ružio svoje vjernike, da liče na „turke i balije“ i da se ne ponašaju tako.

Pripovjedali su mnogo toga, zajedničkog i veoma ružnog,  Mića „ ronhill“, njihovi crkvenjaci, od Vladike do patrijahra Irineja i mnogi drugi SNSD-ovci.

Gacko polje, ravno li si, da u tebi hlada nema, al’ nevolje ljute ima, kada se guslar Mićo, helikopterom na tebe spusti i nastavi na tribinama da gudi.

Gačani moji dobri, ako vas je još ostalo, da se bude, ne dozvolite više, ovim uljezima iz Laktaša, da po Gacku i dalje gude!