Zloguko Irinejevo trublje

Gradimir Gojer
Autor 12.1.2018. u 09:15

Zloguko Irinejevo trublje

Foto: kc.org.rs

Od kada je prvi među pravoslavcima na ovim našim prostorima, Njegova svetost Irinej, zaposjeo tron Patrijarha srpskoga ne prestaje njegova kontinuirana, krajne militantna aktivnost da dokaže kako je bosansko-hercegovački entitet Republika Srpska nova srpska država na balkanskom poluotoku.

Patrijarh koristi svaku priliku da zlogukim trubljem pokuša usaditi u pamet i vjerovanje pravoslavaca da pored Srbije imaju još jednu srpsku državu (????), iako u Dejtonskom ustavu precizno stoji da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva multietnička entiteta: Federacije BiH i Republike Srpske. Patrijarhov grijeh je mnogo veći nego bilo kojeg drugog vjernika iz njegove pastve.

Jednostavno, patrijarh govori laži, a nisam siguran da laž igdje u Svetom pismu ima mjesta i smisla.

Međutim, ništa ovdje nije slučajno… Neobrazovana, a vjernički pokorna pastva uzima sve Patrijarhovo zdravo za gotovo, pa ne može biti dileme da vjerski vođa podržava ono što nacionalistička vlast u Republici Srpskoj promovira kao istinu, a ustvari se služi onom retoričkom stranputicom poteklom od Dobrice Ćosića, da je laž bila saveznikom Srba kroz povijest.

Neće ići to patrijarhovo trublje, jer nemoguće je na lažima praviti nove države, pogotovo snovati dalje snove o Velikoj Srbiji u koju bi i Republika Srpska!

Patrijarše, ruke dalje od Bosne i Hercegovine, jer crtanje novih granica je valjda već davno završeno na Balkanu, a crkva, ma kako moćna bila, o tome neće odlučivati!

Ipak, najopasnija stvar je što se crkva do te mjere nameće kao državnotvorna činjenica da se jednačenje crkve i države već prešutno prihvata, i ne samo kada je Srpsko-pravoslavna crkva u pitanju. A gdje je tu uopće sekularnost i sekularizam?

Nisam primijetio da zvanična bosanskohercegovačka vlast ozbiljnije reagira na ove nimalo naivne patrijarhove udare na državnost Bosne i Hercegovine.

Ili ipak svi mi živimo u dobu nevjerojatnih međunarodnih tajnih dogovora u kojima države nestaju netragom, a nove niču diktatom sprege bujajućeg nacifašizma i vjersko-političko-ekonomskih gangova.

Nova nam je godina krenula sa sugestijama za novu političku, a bojim se i zemljopisnu realnost.

Užas do užasa, to je naša nimalo svjetla perspektiva…

Gradimir Gojer
Autor 12.1.2018. u 09:15