Znam te Čoviću kad si Boban bio!

Edin Osmančević
Autor 24.6.2017. u 11:35

Znam te Čoviću kad si Boban bio!

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović je najavio reorganizaciju države i izjavio kako će Hrvati u reorganiziranoj Bosni i Hercegovini živjeti na prostoru kojeg je “oslobodio i odbranio HVO“.

Čović je drugim riječima i večeras javno potvrdio da ga Hrvati sa područja u kojima su manjina, poput Posavine i srednje Bosne, ne interesiraju te da ne postoje za politiku koja ih navodno predstavlja. Ukoliko žele biti jednako vrijedni, po Čovićevom bi se receptu trebali preseliti na područja koja je u ratu kontrolirao HVO i politika Herceg-Bosne.

Upravo je ovakvu politiku vodilo rukovodstvo Herceg-Bosne iz vremena 91′ – 95′ kada je Hrvate sa “ovih prostora” preselila u hercegovačke krajeve, obećala im kule i gradove te izgradila nova naselja i domove, a koji danas žive u bijedi ili odlaze vani.

Čovic važi kao političar koji zna da strogo važe i kontroliše  svaku svoju riječi. Zato je njegova prethodna izjava gotovo iznenađujuće ”transparetna”. Nismo naučili na ovoliku dozu transparentnosti od majstora marifetluka. Ili bolje rečeno znamo te puško kad si pištolj bila!  Ja bih to ovako: Znamo te Čoviću kad si Maček bio!” Znamo te da se zamišljaš poput malog poglavnika sa ambicijom da san postane java, da bolesne ideje tvojih učitelja iz dalje i bliske prošlosti ugledaju vidjelo dana. Treba li da te podsjedtim, Dragane, na jedan od tih iz bliže historije? Na sastanak u Grazu od 5 maja 1992. kada su Mate Boban i Radovan Karadžić vodili detaljnu raspravu o razgraničenju hrvatskog i srpskog područja u Bosni i Hercegovini. Karadžić je tada pristao na Bobanov prijedlog da glavna mostarska ulica – Ulica maršala Tita, bude granica između Herceg-Bosne i Republike Srpske. SDS je granicu veće Srbije vidio na rijeci Neretvi, što bi razdvojilo Mostar na dva dijela. Između Republike Srpske i Herceg-Bosne bila bi minorna bošnjačka država. Jeli ovo tema tvojih ”ljubavnih” sastanaka sa tvojim ahbabom Dodikom?

Ili te nešto boli Dragane pa si na zub uzeo Haški tribunal, ”savjetujući” ih da ne bi trebali koristiti institut udruženog zločinačkog poduhvata u kvalifikaciji događaja na području BiH 92-95? Pa zar misliš Dragane da je Haški tribunal kao BiH pravosuđe pa da se ”izgube” dokazi kao dokazi protiv tebe preko noći u nekoj tamo ladici! Nisu ovo prave rane Dragane. Prava rana je konstantno iseljavanje mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine i to je ogledalo tvog nerada i etnošovinističke politike!

Ne, neće moći ove noći Dragane! Neće se moći historija krivotvoriti niti će se među ljudima podizati nevidljivi zidovi u srcu Evrope. Ja želim povratak mojih komšija Hrvata i Bošnjaka u našu Banjaluku, Doboj, Bijeljinu, Srebrenicu… Ali i povratak Srba u našu Hercegovinu. I mnogo je više nas koji tako žele, na tvoju veliku žalost.

Edin Osmančević
Autor 24.6.2017. u 11:35