Zvjezdan Karadžin: Lokacija za deponiju pepela i šljake u TK opasna po okolinu i zdravlje ljudi

tačno.net
Autor 31.1.2020. u 09:13

Zvjezdan Karadžin: Lokacija za deponiju pepela i šljake u TK opasna po okolinu i zdravlje ljudi

Foto: CIN

Povodom plana EP BiH za izradu glavnog rudarskog projekta izgradnje deponije pepela i šljake na prostoru nekadašnjeg Površinskog kopa Šićki Brod, oglasio se profesor okolinske sigurnosti i predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke Zvjezdan Karadžin.

„Potpuno sam zatečen činjenicom da se na mala vrata ponovo uvodi gradnja deponije šljake i pepela za koju postoji nepodijeljeno protivljenje kako lokalnog stanovništva, tako i Vijeća grada Tuzle te Opštine Lukavac.

Treba naglasiti da se čeka tačka dnevnog reda na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u okviru koje će se raspravljati da se predmetna lokacija izbriše u potpunosti iz Prostornog plana TK kao potencijalno mjesto za deponiju pepela iz šljake.

Naša stranka je pripremila materijal za tu tačku u kojem su ponuđene alternativne lokacije za potrebe deponije, koje su sa svih aspekata mnogo prihvatljivije od navedene. Radi se o otkopanim prostorima na površinskim kopovima rudnika Kreke, gdje se definisao način transporta, prostorne mogućnosti za odlaganje kao i okolinska prihvatljivost. Pored toga, u tom materijalu je navedeno da se po Arhuškoj konvenciji mora uzeti u obzir mišljenje javnosti. Takođe je pri tome izražena i bojazan da se inicijalni plan deponije na PK Šićki Brod, koji podrazumijeva niz zaštitnih mjera za ublažavanje uticaja na okoliš, ne bi sprovodio u potpunosti, na šta nam ukazuje dosadašnja praksa Elektoprivrede na postojećim deponijama, čime bi bio ugrožen ne samo prirodni okoliš, nego i stanovništvo u okolnim mjestima. Ta se tačka skidala već tri puta sa dnevnog reda prethodnih sjednica uz različita obrazloženja. Međutim, jasno je da se u suštini samo radi u kupovini vremena pri čemu se očekuje da će popustiti pritisak javnosti.

Smatramo apsolutno neprihvatljivim da se bahato zanemaruje mišljenje javnosti. Shvatamo neumitnost izgradnje Bloka 7, zamjenskog za stare i okolinski neprihvatljive blokove TE Tuzla, ali pri tome se makar mora ostvariti minimalni konsenzus da se aspekt zaštite okoliša ne smije zanemariti kada se radi o lokaciji buduće deponije.“

tačno.net
Autor 31.1.2020. u 09:13