Budi promjena koju hoćeš

Dino Prohić
Autor 30.4.2016. u 18:52

Budi promjena koju hoćeš

Foto: hereisthecity.com

Ako hoćeš da se nešto mijenja, traži da se napravi društvo u kome će tvoja djeca imati podjednake šanse, pa šta im bog da. A isto tako traži društvo koje će tu tvoju djecu štiti bez obzira na to gdje su, i koje će ih paziti da ne padnu u siromaštvo

Piše: Dino Prohić

Sutra je Prvi maj. Praznik rada, dan koji obilježava borbu ugnjetavane radničke klase protiv buržoazije koja im sisa krv na slamku.

Dan je to kad se sjetim raznih neuspjelih demonstracija. Mnogih, nekih rasparčanih, nekih masovnih, ali sa jednom željom: da se stanje u državi promijeni.

A kako da se promijeni kad je mentalitet postao takav kakav jeste? Svi se slažu da se nešto treba mijenjati, od osiromašenog građanstva do političara. I opet se ništa ne dešava.

Ako hoćeš promjene, onda moraš od sebe da počneš, dragi zemljače.

Nemoj onda davati pare da ti se dijete upiše u srednju školu. Kako mu je, tako mu je, ako neće da bude akademik, neka ide na zanat. Šta će nam više akademika koji za to nisu stvoreni, i koji zbog toga pate, umjesto da žive sretan i uspješan život u skladu sa svojim sposobnostima.

Ako hoćeš promjene, nemoj da tražiš nekoga ko će ti biti štela kod doktora, ili nositi nekoj medicinskoj sestri poklone “da ti pripazi mamu”. Traži svoja prava u skladu sa onim što te pripada. Nemoj doktoru “gurnuti” 100 maraka. Neka radi ono za šta je plaćen. Ako traži, podsjeti ga na to. A ako neće da sluša, prijavi ga policiji, pa neka se oni sa njim dogovaraju.

Kad te zaustavi policija, ne traži izgovore, i ne pitaj “možemo li se dogovoriti?”. Prihvati da si napravio grešku i plati to što košta. Onda sljedeći put nećeš voziti pijan, nevezan ili prebrzo. Nećeš rizikovati da nekoga ubiješ, ili da pogineš na pravdi boga.

Ako hoćeš fer uslove za zapošljavanje, ne skupljaj 10.000 KM da daš korumpiranom direktoru da bi te zaposlio. Smjesti ga u zatvor, pa onda i sljedećeg, sve dok ne dođe čovjek koji će poštovati znanje, a ne Boga Valutu.

Ako tražiš promjenu, traži pravednije društvo, ne neko društvo u kome će neko pasti da ti dođeš na njegovo mjesto. Ništa se ne desi kad sjaše Kurta da uzjaše Murta.

Ako hoćeš da se nešto mijenja, traži da se napravi društvo u kome će tvoja djeca imati podjednake šanse, pa šta im bog da. A isto tako traži društvo koje će tu tvoju djecu štiti bez obzira na to gdje su, i koje će ih paziti da ne padnu u siromaštvo.

Nije to teško, samo treba imati malo pameti i volje.

Ko zaista želi promjene, naravno…

Dino Prohić
Autor 30.4.2016. u 18:52