IZVJEŠTAJ IZ PERIFERNE ZEMLJE

Dino Mustafić
Autor 12.1.2021. u 09:05

Izdvajamo

  • Planeta nam je poslala nedvosmislenu poruku i prijekor preko virusa koji je pokazao da ne pita za granice, naciju, rasu i državu. Civilizovana društva će morati pronaći odgovore za sopstveni spas. Možda nam ova lekcija za globalni svijet poslije pandemije izgleda zastrašujuće, ali racionalni i moralni imperativi nisu iščezli u svijetu. Tako više ni u BiH se nema vremena za oklijevanje, za političke kalkulacije i kombinacije, u pitanju je opstanak svih nas.

Povezani članci

IZVJEŠTAJ IZ PERIFERNE  ZEMLJE

I dok se veliki i bogati u svijetu očito žele poslije ovoga iskustva ograditi, čekati neku novu krizu spremniji, siromašni poput nas ostavljeni su da čekaju, čime nestaje i svaka nada da je moguć svijet saradnje, udruživanja, nadnacionalnih integracija. Danas se to mjeri zalihama koje se samo čuvaju za sebe kao maske i respiratori, a sutra to može biti pitka voda i energija. Ovo jeste kraj povjerenja, niko nikom nije pomogao kad je bilo teško, ni globalno, ni lokalno.

Piše: Dino Mustafić

„Posle Korone ništa više neće biti isto“ jeste rečenica koja se ponavlja u mnogim medijskim istupima i komentarima, ali koja kao da ne važi za BiH. Naše navike, mentalitet i karakter ne mijenjanju niti globalne pošasti. Pandemija korona virusom jedinstveno je iskustvo jer nijedna prethodna epidemija nije obuhvatila baš svaku tačku na planeti i nije bila praćena preko interneta i modernih tehnologija o kojoj se moglo saznati sve i svakog trenutka. U našoj državi zadržao se odnos iz prošlosti kada su se prethodne epidemije dešavale u daleko sporijem vremenu. Mi smo jedina zemlja na Balkanu koja još nije krenula sa imunizacijom stanovništva. To možemo zahvaliti nesposobnim i neodgovornim političarima koji samo potvrđuju kako za nas u BiH jeste sve mimo svijeta i bez univerzalnih dilema koje muče cijelo čovječanstvo. Nažalost mnogo je onih kojima ovo stanje baš prija, koji su postali preko noći važni i bitni, izašli iz svojih anonimnosti, pa nas i dalje jedino znaju plašiti preko tv ekrana kao “eksperti” stravičnim brojkama smrtnosti od covida i brojem novozaraženih. Perverzija svakog autokratizma i fašizma u historiji jeste kada vanredno postane prirodno stanje ljudi, kada nenormalno postane sistem. A mi u takvoj situaciji poput ove pandemijske koja guši i plaši pred budućnošću živimo intenzivno desetljećima.

Struka je opet nemoćna pred politikom i jasno nam je poručila kako način na koji vlasti nabavljaju vakcine nije uopće princip vakcinacije i da se ona ne može obavljati sporadično, te da COVAX mehanizam uopće nije dovoljan. BiH se po ko zna koji put isključivo oslonila na sadaku i milost od zemalja EU. Umjesto da je Vijeće ministara ozbiljnije radilo na ovom problemu i vakcine počelo nabavljati direktno od proizvođača, došli smo u situaciju kada će veći broj umrlih biti direktna posljedica odsustva države kao servisa građanima. Čak i u stidljivim najavama o prvom kontingentu pošiljke rečeno je kako će prvo doći manja količina – što jasno ukazuje da minimum procijepljenog stanovništva od ⅔. neće biti riješeno u 2021. godini. Posljedice za društvo i privredu, potom gubitak radnih mjesta i naposljetku regeneraciju sveukupnog života biće katastrofalne. Evropska unija je za godinu dana kupila vakcine, već sada mnoge države poput Italije, Grčke, Danske predlažu COVID pasoše i potvrde. Jasno je da će mnogi od nas biti onemogućeni za putovanja, bićemo tretirani kao periferija svijeta, crna rupa na koji će drugi gledati kako da se zaštite od nas. Ni virus nas nije mogao ujediniti da BiH postane epidemiološka cjelina koja se mora braniti svim resursima. Vijeće ministara ništa nije uradilo kako treba, pa onda ni entiteti osim što su i nesreću iskoristili za bogaćenje kriminalaca iz državnog aparata uz mentorstvo političkih aktera za koje i podignute optužnice (šifra: predmet Respiratori) nisu dovoljan razlog da odstupi sa vlasti. Nezajažljivi i pohlepni, osioni i bezdušni, nevaspitani i necivilizirani, ostaju bez stida i srama na svojim funkcijama poput premijera FBiH Novalića koji ne vidi etički problem za sopstvenu poziciju u najavljenom sudskom procesu. Ministrica za civilna pitanja Ankica Gudeljević (HDZ BiH) uopće se ne osjeća odgovornom niti pozvanom baviti se svojim poslom, pa građani osim njenih političkih obračuna sa opravdanim kritičarima za njen rad u procesu nabavki vakcina, tek dobijaju poneku birokratiziranu i šturu informacije od PR-a ministarstva. Mada su iz istog tog ministarstva još u septembru prošle godine saopštavali da će BiH među prvim zemljama dobiti vakcinu za COVID 19.

I dok se veliki i bogati u svijetu očito žele poslije ovoga iskustva ograditi, čekati neku novu krizu spremniji, siromašni poput nas ostavljeni su da čekaju, čime nestaje i svaka nada da je moguć svijet saradnje, udruživanja, nadnacionalnih integracija. Danas se to mjeri zalihama koje se samo čuvaju za sebe kao maske i respiratori, a sutra to može biti pitka voda i energija. Ovo jeste kraj povjerenja, niko nikom nije pomogao kad je bilo teško, ni globalno, ni lokalno.

Jučerašnji neuspio pokušaj smijene Vijeća ministara pokazuje koliko opozicija osim upiranja prstom u interesni trojac SDA-HDZ-SNSD treba da poduzme konkretne inicijative kojom će primorati vlast da socijalnim mjerama pomogne najugroženijim građanima koji su ostali bez posla u pandemiji. Trebamo jasne politike zdravstvene zaštite i sigurnosti koja je dostupna svima. Ubija nas doslovno slaba opremljenost bolnica, nedostatak ljekara, specijalista i medicinskog osoblja. Ukoliko ne uvidimo da se mora pronaći novi oblik solidarnosti, ni kao pojedinci, ni kao kolektiviteti u međuetničkim odnosima nećemo moći opstati. Od virusa niko nije siguran, mora se napasti zajednički jer ga svako za sebe ne može pobijediti. Planeta nam je poslala nedvosmislenu poruku i prijekor preko virusa koji je pokazao da ne pita za granice, naciju, rasu i državu. Civilizovana društva će morati pronaći odgovore za sopstveni spas. Možda nam ova lekcija za globalni svijet poslije pandemije izgleda zastrašujuće, ali racionalni i moralni imperativi nisu iščezli u svijetu. Tako više ni u BiH se nema vremena za oklijevanje, za političke kalkulacije i kombinacije, u pitanju je opstanak svih nas.

 

 

Dino Mustafić
Autor 12.1.2021. u 09:05