Noć ponosa na Marakani: BiH je mnogo veća od svih njenih mrzitelja i rušitelja

Haris Ljevo
Autor 16.6.2014. u 12:07

Noć ponosa na Marakani: BiH je mnogo veća od svih njenih mrzitelja i rušitelja

Iza nas je, vjerovatno, najduži dan u životu svakog navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine. Dan koji smo dugo čekali iza nas je. Zmajevi su odigrali prvu utakmicu a Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Piše: Haris Ljevo

Cjelodnevnu nervozu u isčekivanju najveće utakmice u historiji našeg fudbala liječili smo slavljem odbojkaša, na čije pobjede smo odavno navikli, i fenomenalnih rukometaša, koji su remijem na Islandu osigurali prvi plasman na SP.

Pored odbojkaša i rukometaša, srca nam je razgalio i sjajni Haris Seferović, koji je svojim pogotkom u 93. minuti donio Švicarcima pobjedu protiv Ekvadora. A onda je u ponoć došao trenutak istine. Utakmica Sušićevih izabranika protiv dvostrukih svjetskih prvaka Argentinaca. Maracana je bila krcata argentinskim navijačima i djelovalo je kao da igramo na čuvenoj La Bomboneri u Buenos Airesu.

Međutim, ni pakao, koji su stvarali brojni argentinski navijači, nije omeo naše fudbalere da odigraju odličnu utakmicu. Izgubili jesmo, ali nema razloga za tugu i zabrinutost, jer smo cijelom svijetu pokazali da u Brazil nismo došli slučajno kao turisti.

I prije početka Mundijala znali smo da će o našem konačnom plasmanu odlučivati utakmice protiv Nigerije i Irana, a da je utakmica protiv Argentine samo prilika da se svijetu prikažemo u najboljem izdanju i da zadobijemo simpatije neutralnih navijača širom svijeta. Nema sumnje, uspjeli smo u tome.

Favorizovani Argentinci upisali su očekivanu pobjedu, ali nisu blistali. Alejandro Sabella je promijenio očekivani sastav, ostavio je na klupi Gaga i Higuaina, a meč počeo sa Campagnarom i Rodriguezom. Nakon blijedih prvih 45 minuta, Sabella je na poluvremenu priznao grešku i odmah uveo Gaga i Higuaitu, koji su znatno popravili argentinsku igru.

Iako je Lionel Messi golom odlučio utakmicu, te je od strane FIFA-e proglašen igračem utakmice, u većini svjetskih medija najbolju ocjenu je zaradio Fernando Gago, koji je na sredini terena odradio veliki posao.

Što se tiče naših igrača, odigrali su vrlo dobru utakmicu, a simpatije navijača diljem svijeta pokupio je fantastični Muhamed Bešić, koji je odigrao skoro savršenu utakmicu. Prije početka Mundijala, engleski Sky Sports je Bešića uvrstio među deset mladih igrača  koji bi mogli zablistati u Brazilu. Sada vidimo zašto. Nisu Englezi ludi, oni su izmislili fudbal i znaju prepoznati prave majstore.

Utakmica protiv Gaučosa, iako nikad ne volim miješati sport i politiku, bila je potvrda da je ova zemlja mnogo veća od svih njenih mrzitelja i rušitelja. Svi u BiH su jučer bili koncentrisani oko utakmice. Jedni su srcem navijali i očekivali pobjedu, dok su oni drugi s nestrpljenjem očekivali poraz zemlje u kojoj su rođeni, odrasli i koja ih hrani. BiH

BiH jeste poražena, ali to je samo jedna utakmica koja je pokazala da će ova zemlja nadživjeti sve njene rušitelje. Historijski pogodak za naš tim postigao je Vedad Ibišević, momak koji je preživjeo skrivajući se u maloj rupi u rodnoj Vlasenici na početku rata. Njegovu sudbinu dijeli većina igrača našeg tima. No, vratimo se fudbalu.

Do utakmice protiv Nigerije ima još pet dana. Dovoljno vremena da se igrači oporave od poraza, a vjerovatno će i Sejad Salihović biti spreman, pa će i konkurencija u timu biti jača. Utakmica protiv Nigerije za nas je utakmica istine kada je u pitanju plasman u drugi krug.

Utakmica protiv Argentine bila je historijska. Odigrali smo prvu utakmicu na velikom takmičenju, pokazali da znamo i možemo, a sada se moramo što prije okrenuti Nigeriji i Iranu. Situacija je sada drukčija. Sada ćemo mi biti u situaciji u kakvoj je Argentina bila protiv nas, a igrati u ulozi favorita, pogotovo na Mundijalu, zaista je teško.

Haris Ljevo
Autor 16.6.2014. u 12:07