Odgovor na pitanje ikone: Veze Milorada Dodika sa ruskom organizacijom Noćni vukovi

Predrag Blagovčanin
Autor 19.12.2020. u 10:46

Odgovor na pitanje ikone: Veze Milorada Dodika sa ruskom organizacijom Noćni vukovi

foto: Žurnal

Na Ravnoj Romaniji 2017. godine održana je centralna manifestacija povodom Vidovdana-krsne slave vojske Republike Srpske. Miloradu Dodiku su predstavnici Noćnih vukova iz Rusije, koji su prisustvovali na ceremoniji, uručili ikonu, poklon vođe ruskih Noćnih vukova, Aleksandra Zaldostanova-Hirurga.

Piše: Predrag Blagovčanin

Ukrajinska ikona uručena ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu kao vid zahvale Rusiji za ulogu ove države u kreiranju i implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, izazvala je međunarodni diplomatski skandal. S obzirom da se ispostavilo da je poklon Milorada Dodika, ikona ukrajinske pravoslavne crkve stara preko 300 godina, ukradena sa područja Luganska u periodu oružanih sukoba između proruskih separatista i ukrajinske vojske.

U čitavoj priči veoma interesantna je upravo uloga i djelovanje pripadnika ruskog moto kluba Noćni Vukovi u Bosni i Hercegovini sa paralelom na dešavanja u Ukrajini.

Foto: Youtube.com

Podsjećamo, prema pisanju BIRN-a u Bosni i Hercegovini postoji mreža veza srpsko-ruskih nevladinih organizacija kao direktnih kontakata vlasti Republike Srpske sa pojedincima iz Rusije koji su učestvovali u oružanim sukobima u Ukrajini.

Upravo je niz pojedinaca poput ruskih dobrovoljaca Viktora Zaplatina i Aleksandra Kravčenka kreirao mrežu konekcija u Republici Srpskoj sa ciljem pozitivnog stava prema odlasku na ratišta u Ukrajinu. Te konekcije, prema pisanju Balkanske istraživačke mreže, povezuju ultradesničarsku rusku partiju, udruženje dobrovoljaca iz ukrajinske regije Donbas, pripadnike moto-kluba Noćni Vukovi sa organizacijama i političarima iz Republike Srpske.

O djelovanju ruskih nevladinih organizacija na Balkanu mediji su pisali u više navrata. Međutim, kada govorimo o „najisturenijem odjeljenju“ ruskog nevladinog sektora Noćni vukovi na teritoriji BIH, u kontekstu odgovora na pitanje „odakle Miloradu Dodiku ukradena ukrajinska ikona?“, veoma zanimljiva su dešavanja koja su obilježila zvanični boravak ove skupine u našoj državi.

Aparat ruske vanjske politike

Vlast pod kontrolom Vladimira Putina organizaciju „Noćni vukovi“ propoznala je kao odličan mehanizam širenja propagande vladajućeg režima. Za Vladimira Putina pripadnici ovog kluba su „braća“, a zauzvrat ovaj moto klub predstavlja jedne od najvatrenijih zagovornika vladajućeg režima. Izraženi patriotizam, nedvosmislena podrška Putinu kao i odlične konekcije sa Ruskom pravoslavnom crkvom omogućile su velik uticaj u ruskom političkom životu.

To se upravo vidjelo i na izdvajanjima budžetskih sredstava iz državnog budžeta  u iznosu od 56 miliona rubalja. Dok je vođa ove organizacije Aleksandar Zaldostanov 2013. godine odlikovan ordenom časti u patriotskom odgoju omladine, učešću u spasilačkim operacijama i doprinosu sjećanju na heroje Otadžbinskog rata. Prema pisanju Slobodne Evrope ima nagradu i za Krim.

Pripadnici Noćnih vukova učestvovali su u oružanom sukobu u Ukrajini. Upravo su vođa Aleksandar Zaldostanov kao i kompletna organizacija 2014. godine stavljeni na američku crnu listu zbog oružanih akcija u Ukrajini.

Foto: Žurnal

U obrazloženju svoje odluke, tadašnji američki predsjednik Barack Obama, naveo je da su pripadnici ove grupe „Učestvovali u napadu na stanicu distribucije gasa Strikolkove u Ukrajini. Organizovali su napad na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Blisko su povezani sa ruskim specijalnim službama. Regrutovali su borce separatiste za ratište u Donjecku i Lugansku. Odgovorni su za učešće u akcijama ili politikama koje su prijetnja miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenosti ili teritorijalnom integritetu Ukrajine.“

U istom periodu kada je donesena odluka o stavljanju Zaldostanova na američku crnu listu, prema pisanju portala Žurnal, tadašnji predsjednik Republike Srpske sreo se s njim u Beogradu.

Orden tebi, ikona meni: Dodik – Zaldostanov

U septembru 2016. godine članovi Noćnih vukova dolaze u Srbiju na hodočašće po pravoslavnim manastirima, kada su, prema informacijama ruskog medija Sputniknews, kao poklon, donijeli mnoštvo ikona.

Foto: Sputniknews

Na konferenciji za novinare u Ruskom domu u Beogradu Aleksej Galickij istakao je da je cilj ove grupe „turista“ „obilazak fruškogorskih manastira, kojima ćemo pokloniti ikone koje smo donijeli. Naša misija je da ujedinimo ljude pravoslavne vjere, da spriječimo uništavanje pravoslavnih hramova na Balkanu.“.

Međutim, ikone nisu bile rezervisane isključivo za manastire i vjerske organizacije. Milorad Dodik je godinu dana kasnije na Ravnoj Romaniji, na centralnoj manifestaciji povodom Vidovdana-krsne slave vojske RS, od vođe ruskih Noćnih vukova, Aleksandra Zaldostanova, dobio ikonu.

„Na centralnoj proslavi na Ravnoj Romaniji prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BIH Mladen Ivanić“, navode Nezavisne novine.

Milorad Dodik, pored ikone, od Zaldostanova tokom ranijeg boravka u Beogradu dobio je i jaknu sa prikladnim amblemom kao priznanje za očuvanje Republike Srpske i jedinstva pravoslavnih naroda, te jačanja prijateljskih veza Srpske i Rusije.

Samo nekoliko mjeseci kasnije na dan Republike Srpske 9. januara 2018. godine Milorad Dodik odlikovao je Aleksandra Zaldostanova. U obrazloženju odluke istakao je:

„Orednom časti sa zlatnim zracima za naročito isticanje i afirmaciju ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske, predsjednik RS-a je odlikovao Aleksandra Sergejeviča Zaldostanova, osnivača i predsjednika ruskog moto kluba Noćni vukovi.“

Nedugo nakon odlikovanja, Zaldostanovu je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Tako da je povorka Noćnih vukova u martu 2018. obilazila Republiku Srpsku bez predsjednika. Na svojoj ruti posjetili su nekoliko gradova uključujući i Banja Luku gdje su se susreli sa predstavnicima vlasti kao i vjerskim poglavarima. Kao i kolegama iz ogranka Noćni vukovi Republike Srpske.

Noćni vukovi prilikom posjete Banja Luci/foto: Youtube

Podsjećamo, BIRN je pisao o vezama firme Gorana Tadića, potpredsjednika ruskog moto kluba Noćni vukovi Republike Srpske, koja je dobila tri miliona maraka vrijednu koncesiju za izgradnju male hidroelektrane kod Han-Pijeska.

Da li Tužilaštvo ima snage

Na pitanje koliko Milorad Dodik ima ikona, od koga ih je dobio, na koji način i najvažnije zbog čega? Pitanja su na koje će pokušati dati odgovor Tužilaštvo BIH. Barem je tako bh. javnost obaviještena.

„Tužilaštvo BIH nakon što je zaprimilo informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova Bisere Turković u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu ambasade Ukrajine formiralo je predmet te će izvršiti provjere.“

Da li će istraga dati bilo kakve rezultate za razliku od dosadašnjih predmeta protiv Milorada Dodika, ostaje da vidimo. Međutim, nedavnim promjenama na čelu pravosudnih institucija optimistično djeluju naznake eventualnog „početka rada“ Tužilaštva BIH.

Naravno, Milorad Dodik bi mogao pomoći u istrazi kada bi rekao odakle mu 300 godina stara ukrajinska ikona nestala iz oblasti Lugansko.

Do objave ovog teksta nije dao odgovor na ovo pitanje.

Predrag Blagovčanin
Autor 19.12.2020. u 10:46