Ruski vojni konvoj ušao u Ukrajinu: Izlika za invaziju ili humanitarna

tačno.net
Autor 15.8.2014. u 09:26

Ruski vojni konvoj ušao u Ukrajinu: Izlika za invaziju ili humanitarna

Ruski vojni konvoj ušao je u Ukrajinu u četvrtak navečer u prvom takvom slučaju kojem su svjedočili zapadni novinari, izvijestili su britanski listovi The Telegraph i The Guardian.

Novinari listova vidjeli su kolonu od 23 oklopna transportera uz koje su bili i cisterne s gorivom i druga logistička vozila sa službenim ruskim vojnim registarskim pločicama kako prelaze u Ukrajinu kroz otvor na bodljikavoj žici koja označava granicu.

Kolona je sačekala mrak i prešla granicu nešto iza 10 sati navečer po lokalnom vremenu u blizini ruskog grada Donjecka oko 200 km istočno od ukrajinskog grada Donecka, izvijestio je The Telegraph. Kijev je izgubio nadzor nad svojom stranom granice u ovoj oblasti.

Konvoj teško da predstavlja pravu i punu rusku invaziju ali potvrđuje da ruske snage ulaze u Ukrajinu i da vojna opskrba prelazi granicu, pišu listovi.

“Ovo je neosporiv dokaz onoga što Ukrajina već dugo tvrdi – da su ruske snage aktivno unutar njezinih granica”, kaže The Guardian.

Ne izgleda da ova vozila imaju veze s ruskim konvojem pomoći koji se utaborio 36 km dalje na istoj cesti, piše The Telegraph.

Drugi ruski konvoj, konvoj s humanitarnom pomoći od 280 kamiona na putu prema Luhansku zastao je na ruskoj strani podaleko od ukrajinske granice. Ukrajina inzistira da taj konvoj može ući u zemlju samo pod okriljem međunarodne organizacije poput Organizacije za europsku sigurnost i suradnju ili Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Kijev i Zapad strahuju da bi Rusija konvoj s humanitarnom pomoći mogla iskoristiti kao izliku za invaziju Ukrajine. Optužuju Rusiju da pomaže proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini što Moskva niječe. Moskva odbacuje i optužbe da bi u kamionima moglo biti oružje za pobunjenike.

index.hr

tačno.net
Autor 15.8.2014. u 09:26