Opasan otpad u Beloj Crkvi skladišten bez ikakvih dozvola

tačno.net
Autor 19.10.2016. u 13:19

Opasan otpad u Beloj Crkvi skladišten bez ikakvih dozvola

Foto: N1

U napuštenoj hali fabrike “25. maj” u Beloj Crkvi bez ikakve dozvole skladišten je i tretiran opasni otpad, zbog čega je inspekcija za zaštitu životne sredine naložila firmi koja ga je tu deponovala da ga momentalno premesti. Međutim, kako saznaje N1, prisustvo opasnih materija prvi put je zabeleženo još u maju.

Piše: Miodrag Sovilj, N1

Građani Bele Crkve do danas nemaju odgovor na pitanje da li im je zdravlje ugroženo, jer ne znaju šta je tačno skladišteno i na koji način uništavano.

Kamioni poslednjih dana uz nadzor policije iznose opasni otpad iz napuštene fabričke hale. Vozila je, nakon naredbe inspekcije, angažovala firma EKO-21 iz Alibunara, koja je tu mimo zakona deponovala opasan otpad. Na licu mesta zatekli smo i predstavnika kompanije, koji nije želeo da nam odgovori na pitanje šta se u kamionima nalazi.

Koliko je opasnih materija ostalo i šta je zapravo bilo deponovano, nismo mogli da vidimo, jer se u halu ne može ući, međutim, pre nedelju dana, unutra su upali meštani koji su sami snimili otpad. Oni kažu da su imali zdravstvene tegobe, za koje sumnjaju da su ih uzrokovala isparenja.

“Glavobolja, mučnina, malo i peckanje očiju, to su neki simptomi koji su verovatno od tih hemikalija iz vazduha”, kaže meštanin Veroljub Stančević.

Po prijavi građana, pre tri nedelje, reagovala je republička inspekcija kojoj vrata, ipak, nisu bila zatvorena.

“Zatečene su veće količine opasnog otpada, koji je podrazumevao opasnu ambalažu, koja je kontaminirana opasnim supstancama za uljanu vodu iz separatora, za uljani kamen i agregat, odbačene organske hemikalije, različite vrste otpadnih ulja, otpad od tečnog goriva, neka ostala goriva i tako dalje, koji su bili nepropisno uskladišteni na lokaciji za koju je potrebna dozvola za skladištenje opasnog otpada”, objašnjava Jelena Stanković iz Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine.

grafikaIzvor: N1

Dozvolu, koju inspektorka pominje, nisu imali. Međutim, N1 je došao u posed izveštaja pokrajinske inspekcije, koja je nepropisno skladištenje opasnog otpada zabeležila još u maju, nakon čega je firmi zabranjen rad. Više od četiri meseca kasnije, republički inspektori, čiji Bela Crkva nije resor, zaključili su da donošenje opasnih materija nije prestajalo sve do njihove posete. Kako je do toga došlo, pokušali smo da saznamo od potpisanog pokrajinskog inspektora.

“Trenutno sam negde, semafor, vozim pa, ako može malo kasnije? Dobro, za koliko da vas pozovemo? Za jedno deset minuta”, rekao je pokrajinski inspektor Šimon Bančov.

Deset minuta kasnije, kao i nakon svih naknadnih poziva, čuli smo samo zvuk odbijanja poziva.

Ono što građane Bele Crkve najviše zanima je – koje su posledice po njihovo zdravlje? Po izveštajima merenja Zavoda za javno zdravlje Pančevo, zagađenja vazduha nema, ali ti rezultati ne zadovoljavaju meštane.

“To je trebalo da se radi u proteklih par meseci. Zašto se to tek sad radi, to je drugo pitanje. Ono što plaši sve nas građane je da li će neko uraditi analizu tla, da li će neko uraditi analitzu voda, ovog drveća ovde, voćnjaka pored, jer to ako je padalo po voćnjaku, ako je otišlo u zemlju, ko zna gde je to otišlo”, pita se Milan Belobaić iz udruženja Aurora.

Zbog niza nepoznanica u vezi sa ovim slučajem, građani Bele Crkve najavili su u subotu protest u centru grada.

tačno.net
Autor 19.10.2016. u 13:19