10 uslova vlade Kosova za nastavak pregovora sa Srbijom

Autor 5.8.2011. u 01:40

10 uslova vlade Kosova za nastavak pregovora sa Srbijom

Vlada Kosova ima 10 uslova koje Kfor treba da izdejstvuje u razgovorima s predstavnicima Beograda da bi Priština podržala sporazum Kfor-a i Srbije, piše “Zeri”.

Prema pisanju tog prištinskog lista, premijer Kosova je u četvrtak na sednici Vlade rekao da se komandant Kfor-a Erhard Biler saglasio sa tim zahtevima.

Prvi uslov je deblokada puteva na severu zemlje koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, a koje Srbi blokiraju od dana kada su specijalne jedinice policije Kosova započele akciju preuzimanja ovih prelaza.

Drugi uslov je održavanje sadašnjeg stanja na prelazima, što podrazumeva da oni budu zatvoreni za prolaz robe.

Kosovska Vlada traži i da se utvrdi da je Kfor odgovoran za prelaze, koji u principu treba da budu zatvoreni zbog bezbednosti i proglašenja ograničenene vojne zone.

Humanitarna pomoć iz Srbije na Kosovo može uči sa vozilima do 3,5 tona na određenim graničnim prelazima, ali nakon procene neke nezavisne međunarodne specializovane organizacije da postoji potreba za humanitarnu pomoć, dok se dozvoljava prolazak robe za potrebe Srpske pravoslavne crkve.

Kako navodi “Zeri”, Vlada Kosova zahteva kontrolu i utvrđivanje identiteta svih ljudi i vozila koja ulaze na Kosovo.

Takođe se zahteva kontrola voza koji saobraća na relaciji Beograd- Priština do Zvečana, kao i zatvaranje svih neregistrovanih prolaza između Kosova i Srbije.

Tagovi:
Autor 5.8.2011. u 01:40