10.000 na prosvjedima u Zagrebu, bez incidenata

Skoro deset tisuća antivladinih prosvjednika u subotu navečer je po 13. puta u povorci prošlo širim središtem Zagreba – mirno i bez ikakvih incidenata.

Skoro deset tisuća antivladinih prosvjednika u subotu navečer je po 13. puta u povorci prošlo širim središtem Zagreba – mirno i bez ikakvih incidenata.
 
Oni zahtijevaju odlazak vladajuće HDZ-ove garniture predvođene premijerkom Jadrankom Kosor i raspisivanje parlamentarnih izbora.
 
Krenuli su nešto iza 18 sati i do 21 sat su obišli središnjicu vladajućeg HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, Radnički dom u kojem se nalazi sjedište nekoliko sindikalnih središnjica i Ministarstvo poljoprivrede pred kojim su izrazili potporu seljačkim prosvjedima na istoku zemlje.
 
Policijskih procjena za sada nema, a one su obično mnogo skromnije nego novinarske.

Također, nisu se obistinile policijske bojazni da bi se antivladini prosvjednici mogli spojiti sa Dinamovom navijačkom skupinom Bad Blue Boys, i da bi prosvjedi mogli postati nasilni.
 
Naime, iako je danas na zagrebačkom Maksimiru derbi između Dinama i Hajduka, Bad Blue Boysi bojkotiraju odlazak na stadion sve dok ozloglašeni izvršni potpredsjednik Dinama Zdravko Mamić ne ode iz “svetinje”, kako navijači zovu Dinamo.
 
Oni su se nešto kasnije nego prosvjednici okupili u središtu Zagreba i gledali prijenos utakmice u kafićima u središtu grada.

Osim generalnog zahtjeva za ostavkom vlade Jadranke Kosor i raspisivanjem parlamentarnih izbora, prosvjednici su ogorčeni na – sve!
 
Pred Radničkim domom vikali su “lopovi, lopovi” sindikalnim liredima Ozrenu Matijaševiću i Vilimu Ribiću, pred Ministarstvom poljoprivrede vikali su protiv ministra poljoprivrede Čobankovića “Čobane, odlazi!”, i tražili da im se pridruže seljaci s traktorima.
 
Pred sjedištem Hrvatskog telekoma počastili su povicima “lopove, lopove!” predsjednika uprave Telekoma Ivicu Mudrinića, pred sjedištem koncerna Agrokor istim riječima njegovog vlasnika Ivicu Todorića, a pred Hrvatskom gospodarskom komorom njezinog predsjednika Nadana Vidoševića.

Inicijatora prosvjeda Ivana Pernara, koji je preko facebooka organizirao prve protuvladine prosvjede, večeras nema, jer je uhićen zbog nepoštivanja sudske zabrane pristupa Gornjem gradu, dok je pred zgradom Vlade na Markovom trgu davao interview slovenskoj televiziji.

Prosvjedovalo se večeras i u desetak drugih hrvatskih gradova – od varaždina i čakovca do Rijeke i Pule, a na meti prosvjednika bile su osim Vlade i Jadranke Kosor i lokalne vlasti u tim gradovima.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Zagrebački proračun za sljedeću godinu vrijedan je 2,532 milijarde eura, što je više od svih proračuna lokalne/regionalne samouprave u RH zajedno. Gradonačelnik Tomislav Tomašević tu...
A sada, kad je Tuđman nepravomoćno osuđen za etničko čišćenje, politika se pravi kao da se ništa nije dogodilo. Tuđman i dalje ima svoj trg...