Čekajući terijere

Edin Osmačević
Autor/ica 11.8.2021. u 10:08

Čekajući terijere

Foto: screenshot

Rad Suda BiH sve više podsjeća na aranžirani britanski lov na lisice. Suštinska razlika je u cilju lova, odnosno da li se lisica želi ili NE želi uhvatiti. Dok su se u ovom britanskom sportu psi tragači terijeri upotrebljavali kako bi lisicu istjerali iz rupe – koja je njen jedini spas – i uhvatili je, dotle Sud BiH čini sve kako bi lisica što duže ostala na slobodi.

Pise: Edin Osmačević

Dakle, nije važna suština, važna je prazna forma. Naravno da se jadne lisice ne mogu ni po čemu porediti sa ratnim zločincima osim u njihovoj lukavštini da vješto manipuliraju slabostima pravne države kako bi se izbjegla odgovornost za počinjena krivična djela i ratne zločine. U tome im nesebično pomaže Sud BiH, iako im ”terijeri” stoje na raspolaganju, a koji se ne žele pustiti dok zvijer nije već dovoljno poodmakla kako ne bi bila uhvaćena!

Jer, kako je inače moguće da Sud BiH nakon jučerašnjeg održanog ročišta ne izda naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog predsjednika Boračke organizacije RS-a Milomira Savčića do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način osigura izvršenje rješenja o određivanju pritvora? Dakle, drugim riječima, Sud BiH je Savčiću omogućio ”time-out” i vrijeme kako bi mogao ”zdimiti” preko granice prije nego je raspisana potjernica za njim. U stvari, ne može se reći da je Savčić ”zdimio”, on se vratio u državu koja je blagoslovila njegove zločine, kako se u optužnici tvrdi da je ”planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Milomir Savčić ”koristi bogata iskustva” ranije osuđenih ratnih zločinaca poput Novaka Đukića koji se već 7 godina nalazi na ”liječenju” u Beogradu. Slične blagodati zasigurno očekuju i Milomira. I sve to dok Sud BiH izmišlja toplu vodu, svjesno dozvoljavajući ratnim zločincima i optuženima da izbjegnu ruku pravde! Ništa neobično za zarobljenu državu stvorenu po mjeri vladajućih korumpiranih elita, nosioca pojedinih državnih i političkih funkcija, te poslijeratnim tajkunima koji nemilosrdno i beskrupulozno pljačkaju javna dobra, budžete, državnu imovinu te štite ratne zločince. I dok se narodu čini kao da psi laju zbog sela, znam da to rade zbog svog nedjela. ”Branioci” nacionalnih interesa tezom o BiH kao nemogućom, propalom i nametnutom državom sakrivaju i brane počinjeni kriminal i ratni zločin dok je narod, u čije ime vladaju, sve siromašniji i sve ga je manje. I to je osnovni problem sa današnjim svijetom kako ga Bertrand Russell vidi: ”Problem je što su budale previše samouvjerene, dok su pametni stalno u dilemi.”

Bosna i Hercegovina se ne treba bojati lisica i divljih zvijeri koliko zlonamjernih političara, sudija i tužioca. Za razliku od ujeda zvijeri koje rane čovjeka, cilj zlih ljudi je ubijanje našeg građanskog duha i pravne države, a što zlobnike u nastavku čini nedodirljivim!

Edin Osmačević
Autor/ica 11.8.2021. u 10:08