Elvedin Nezirović: U temelje današnje “multikulturalnosti”Mostara, ugrađeno je 111 godina zatvora čelnicima Herceg Bosne

Elvedin Nezirović
Autor/ica 12.2.2023. u 14:54

Elvedin Nezirović: U temelje današnje “multikulturalnosti”Mostara, ugrađeno je 111 godina zatvora čelnicima Herceg Bosne

foto: š.g

Mostar danas nije, niti je to kada bio za posljednjih trideset godina, kulturološki integriran grad, zato što je ideološka matrica u kojoj su se u drugoj polovici dvadesetog vijeka razvijale i međusobno prožimale njegove etničke kulture, nepovratno razbijena u agresiji na ovu zemlju, između ostalog, i s ciljem potpunog uništenja njegovog multikuralnog jezgra.

Piše: Elvedin Nezirović

Zgrožen jučerašnjom izjavom mostarskog gradonačelnika, objavljenom na društvenim mrežama, u kojoj se obrušio na antifašiste iz cijele regije, nazivajući ih “sijačima mržnje i podjela”, te konstatirajući da je Mostar “simbol multikulturalnosti i slobode”, naveo bih ovdje samo nekoliko činjenica.

1.Mostar, ovakav kakav je danas, možda jeste multikulturalan grad u demografsko-deskriptivnom smislu, no multikulturalistički sigurno nije, prije svega jer ne postoji nikakva ideološka ili politička platforma vladajućih političkih snaga koja bi ga takvim učinila.

2.Mostar danas nije, niti je to kada bio za posljednjih trideset godina, kulturološki integriran grad, zato što je ideološka matrica u kojoj su se u drugoj polovici dvadesetog vijeka razvijale i međusobno prožimale njegove etničke kulture, nepovratno razbijena u agresiji na ovu zemlju, između ostalog, i s ciljem potpunog uništenja njegovog multikuralnog jezgra.

Politika podjele i mržnje koju je tokom devedesetih, a i danas, sijala njegova stranka, nepovratno je zagadila ovaj pojam, radeći na tome da, ako ga već vojno-političkim putem ne može učiniti jednonacionalnim i monokulturnim, učini polietničkim umjesto multietničkim i građanskim.

3.Pojam kulture Gradonačelnik – po čemu nije izuzetak od mnogih političara iz drugih stranaka – upotrebljava isključivo kao sinonim za pojam nacije ili etnije, ne vodeći uopšte računa o tome da on uključuje i neetničke grupe, homoseksualce, invalide, ateiste, ili pak bilo koji drugi oblik svijesti – evo, recimo, antifašizam – s kojim se pojedinac ili određena grupa ljudi može identificirati.

Ako je nešto u svojoj osnovi zaista multikulturalno i slobodno, kao što on tvdi za Mostar, onda je sasvim logično pitanje zašto se u jednom takvom gradu, antifašistima godinama već zabranjuje tradicionalna šetnja na Partizansko spomen-groblje?

4.U temelje današnje multikulturalnosti Mostara, ugrađeno je 111 godina zatvora, koje su pred Međunarodnim tribunalom u Hagu dobili izvršioci radova fašističkog, vojno-političkog projekta, u svijetu međunarodnog prava i pravnih činjenica, poznatijeg kao Udruženi zločinački poduhvat.

Jedna od tačaka optužnice za Udruženi zločinački poduhvat, po kojoj je šest članova Hrvatske demokratske zajednice proglašeno krivima odnosni se i na, parafraziram, etničko čišćenje, nezakonito zatvaranje, protjerivanje i svakodnevno teroriziranje građana istočnog Mostara.

Trideset godina poslije, tim istim građanima Mostara gradonačelnik je čovjek iz iste stranke i, čini mi se, s istim ili vrlo sličnim poimanjem odrednica “sloboda” i “multikulturalizam” kao i oni koji su zbog krivog tumačenja tih pojmova na kraju završili na robiji.

Elvedin Nezirović
Autor/ica 12.2.2023. u 14:54