Predrag Blagovčanin: 8 razloga zašto izaći na izbore

Predrag Blagovčanin
Autor 25.7.2014. u 12:12

Izdvajamo

  • Dakle sve dok argumentovane političke rasprave budu rezervisane za prostorije mjesnih zajednica u kojima će uz dužno poštovanje penzioneri po 70 ili 80 godina uz kaficu i pokoju lozu raspravljati o vašoj budućnosti, mjesto na birou za zapošljavanje vam je rezervisano. Zato budite pametni, informišite se i zaokružite vaše kandidate. Ne košta ništa a i ne boli.

Povezani članci

Predrag Blagovčanin: 8 razloga zašto izaći na izbore

Nakon godinu dana napornoga rada bosanskohercegovački građani spremaju se za odlazak na zarađene i zaslužene godišnje odmore. Gdje će ljetovati naši građani? Možda najljepše plaže Makarske rivijere, bosanskohercegovački zaljev, modro more Budve, suncem okupana Hurgada,  ili eventualno All- inklusive smještaj u Bodrumu. Nažalost,  u ovom tekstu ovoga puta nećemo vam predstavljati top 8 turističkih destinacija za predstojeću ljetnu sezonu,  već samo tih 8 razloga zbog kojih bi trebali izaći na predstojeće izbore te svojim glasom pokušati izboriti budućnost u kojoj ćete jednog dana možda i moći birati gdje na plaćeni ili neplaćeni godišnji odmor. Sa regresom ili bez.

Piše: Predrag Blagovčanin

1. Dajte nam građanske dužnosti

Termin građanske dužnosti najvjerovatnije kod bosanskohercegovačkih potencijalnih birača izaziva grčeve u želudcu i refleksni akt vomitus, u narodu poznatiji kao povraćanje.  Ta perfektna izlizana fraza, ta da prostiš „Građanska dužnost“ u predizbornom periodu postaje najčešće izgovorena gramatička formulacija bh javnog diskursa, kojim kako smo dosad shvatili suvereno vladaju predstavnici vladinih i nevladinih organizacija, zavisni i malo manje zavisni intelektualci te plaćeni i neplaćeni posmatrači izbornog ciklusa i samog svetog čina izbora. Obzirom kako smo u periodu od 1995. godine propustili priliku formirati građansko društvo čija se demokratičnost  neće mjeriti samo izlaskom na izbore svake četiri godine, termin obavljanja građanske dužnosti  predstavlja isključivo treniranje, u dogledno vrijeme, olimpijske discipline pišanja uz vjetar. Pogrešnom interpretacijom, tom za nas fatalnom greškom u prevodu umjesto razvoja građanskog društva u kojem će pojedinci  moći obavljati svoju građansku dužnost dobili smo fragmentirane etnonacionalne skupine dobro uvježbanih glasačkih masa spremnih da zarad nepostojećeg straha u decenijama ispred nas tako pokorno i sa nedostatkom zdravog razuma zaokruživajući adekvatne kandidate svjesno uništavaju vlastitu budućnost.  Međutim ono što nam izbori omogućavaju je da jednom u četiri godine odnosno jednom u 1461 danu imate mogućnost da kažete ono šta mislite, a što se tiče stvarnog prakticiranja građanske dužnosti za to vam preostaje ovih ostalih 1460 dana između dva izborna ciklusa.

izbori-bih-reuters-main

Foto: Reuters

2. Napravi vlastitu idealnu kombinaciju   

„Za koga ću glasati, svi su isti“, „Svejedno ko pobjedi ništa se neće promijeniti“ samo su neki od dobro poznatih odgovara na pitanje hoćete li glasati? Za predstojeće oktobarske opšte izbore u Bosni i Hercegovini  prijavljeno je 65 političkih partija odnosno 7.877 stranačkih kandidata i 24 nezavisna kandidata. Uzevši u razmatranje ovaj podatak zadivit će nas politička pluralnost opcija i kandidata za koje možemo glasati tako da teza da su svi isti i nije baš u potpunosti tačna. Veoma lako, naravno ukoliko to želite i ukoliko imate strpljenja, mentalne, a i fizičke snage u masi pretendenata koji bi željeli da preuzmu veoma zahtjevnu ulogu vođenja Bosne i Hercegovine naredne četiri godine, možete pronaći odgovarajuće kandidate koji ispunjavaju vaše zahtjeve. Nemojte odustajati. Uostalom izborni sistem je tako kreiran da imate mogućnost da pravite razne kombinacije. Kao što kombinujete dodatke i priloge za najdraži sendvič ili hamburger kreirajte svoju izbornu listu. Malo SDP-a, malo HDZ-a, prstohvat SDA upakovano u SBB i eto nečije idealne kombinacije.

3. Mene uopše ne zanima politika!

Apolitičnost, nepoznavanje osnovnih političkih pojmova kao i zabrinjavajuće nizak stepen političke pismenosti prema istraživanjima, glavne su karakteristike bosansko-hercegovačke populacije do 30 godina. U zemlji u kojoj je svaki društveni segment poput odvoza smeća u Mostaru neopravdano ispolitiziran, nezanimanje za politiku, politička dešavanja te evidentna dugogodišnja apstinencija od izlaska na glasačka mjesta predstavlja svjesni produžetak agonije nezaposlenosti, nekonkurentnosti na tržištu rada, katastrofalnog obrazovanja, otkaza u stečajnim postupcima…  Upravo to svjesno odustajanje od pokušaja kreiranja vlastite budućnosti ostavlja pogubne posljedice na mentalno zdravlje te društveni život bh. mladeži ili ako vam je draže, omladine. Dakle sve dok argumentovane političke rasprave budu rezervisane za prostorije mjesnih zajednica u kojima će uz dužno poštovanje penzioneri po 70 ili 80 godina uz kaficu i pokoju lozu raspravljati o vašoj budućnosti,  mjesto na birou za zapošljavanje vam je rezervisano. Zato budite pametni, informišite se i zaokružite vaše kandidate. Ne košta ništa a i ne boli.

dictatura600300

4. Uzmi stvar u svoje ruke.

“Ukoliko budete glasali za mene vaše krave će zatrudnijeti”, kandidat SBIH, lokalni izbori 2006. mjesna zajednica Glavatičevo, opština Konjic. Nismo sigurni kako je kandidat SBIH zamislio ispunjenje vlastitog predizbornog obećanja međutim evidentno je da se “baby boom” krupne stoke u ovoj mjesnoj zajednici u periodu od 2006. do danas nije dogodio. Izborni slogani, sublimirane poruke, neispunjena lažna obećanja proteklih i budućih predizbornih kampanja demonstriraju nam nevjerovatnu sposobnost bh. fotošopiranih političara u rušenju našeg dostojanstva te decenijskom beskrupuloznom otvorenom vrijeđanju naše inteligencije. Vrijeme je za osvetu. Uzmite stvar u svoje ruke, tačnije naoštrite olovke pa ih fino kaznite u oktobru.

5. Nezadovoljni ste

Izgubili ste posao u privatiziranom preduzeću, završili ste fakultet ali ste već četiri godine na birou,  kasne vam plate, penzije su vam mizerne, otvoreno vas plačkaju, djeca vam umiru na granicama zato što nemaju JMBG, ne možete da ovjerite zdravstveno osiguranje, ponižavaju vas, guraju vas sa ulica da bi oni u koloni od pet službenih zatamljenih najnovijih automobila pod rotacijama stigli na sastanak šestorke, petorke ili četvorke. Dosta vam je. Nažalost kao što smo vidjeli u prethodnom periodu protesti građana, radnika, penzionera, studenata zbog katastrofalne socijalne politike, generalno veoma lošeg ekonomskog stanja u državi kao i protesti za JMBG pokakazali su se kao neučinkovite metode kojima bi promijenili ponašanje bh. političara. Možete zapaliti zgrade kantonalnih vlada, blokirati raskrsnice ili puteve, obarati svjetske rekorde u trajanju protesta, na sve dozvoljene ili nedozvoljene načine iskazivati svoje nezadovoljstvo politikom međutim to, kako smo se bezbroj puta dosada uvjerili ne ostavlja nikakave posljedice na bh političare. Naprotiv ukoliko blokirate Parlament BIH oni jednostavno neće mjesec dana doći na posao, ukoliko zapalite zgrade institucija oni opet neće početi raditi svoj posao. Iz tog razloga jedino sredstvo kojim možemo uticati na petorke ili šestorke koje se cerekaju sa televizijskih ekrana su izbori. Nemojte biti glupi i propustiti priliku.

timthumb

Foto: Ilustracija

6. Glasaj nestašno

Da li su Bosanci i Hercegovci bez obzira na nacionalna uvjerenja sposobni promijeniti vlast zbog koje već dvadesetdvije godine žive u najkorumpiranijoj i najnerazvijenijoj zemlji u Evropi? Obzirom na dosadašnje slobodne, demokratske izbore održane u periodu od 1992. god. do danas najvjerovatnije nisu. Nažalost SDP nekadašnja građanska opcija bh politike je u dva navrata propustio priliku preuzimanja ključnog faktora u revitaliziranju posrnule ekonomije ove države i stvaranja “Države za čovjeka” pa će prema svemu sudeći ovaj predizborni period proći u divljanju etno-nacionalnih retorika koje će u konačnici obezbjediti još četiri godine vlasti bosanskohercegovačkim ekskluzivnim zaštitnicima nacionalnih interesa. Dakle, ukoliko još jednom padnemo na ispitu tačnije, ukoliko još jednom mahinalno i bez razmišljanja zaokružimo one iste na izbornim listama koje zaokružujemo protekle 22 god. očekuje nas još četiri godine kriminala i pljačke vlastitih birača. Iz tog razloga ne bi bilo loše da ovaj put damo podršku nekim drugim ljudima i nekim drugim političkim opcijama. Glasajte nestašno.

7. Odlična prilika da zaradimo nešto para

Bosanskohercegovački izbori, lokalni i opšti koji se održavaju svake dvije godine predstavljaju odličnu priliku za finansijsko poboljšanje kućnog budžeta bh. glasača. Kako je Bosna i Hercegovina i njeni entiteti neproporcijalno razvijena zemlja tako i cijena jednog glasa varira od 50 KM u istočnoj Bosni do 150 KM ( 100 KM + 50 KM bon za kupovinu suhomesnatih proizvoda) u Hercegovini. Ukoliko ste odlučili da svoj glas odnosno priliku da kreirate sudbinu i budućnost vlastite djece na ovim izborima prodate onda barem povećajte cijene. U suštini svakako vas i kupuju vašim parama.

korrupsion

8. Patriotizam

Bez ulaska u bilo kakve analize sasvim je jasno da je Bosna i Hercegovina zemlja patriota. Mase i mase mladih patriota je još danas spremno da životima brani  interese naše države, a pogotovo interese i težnje njenih konstitutivnih naroda. Ukoliko mi ne vjerujete čitajte komentare na internetu. Na svu sreću nije nam potreban rat kako bi se borili za vlastite interese. Dovoljno je samo da izađemo na izbore. Nemojte iskopavati kalašnjikove iz bašta, ostavite se tastatura, diskonektujte se sa interneta i izađite na izbore. Glasajte za svoju viziju države u kojoj živite i svoje kandidate pa nek najbolji u ovoj demokratskoj utakmici pobijedi.

Predrag Blagovčanin
Autor 25.7.2014. u 12:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija