A s kim nadbiskup bankari?

Predrag Lucić
Autor 12.2.2015. u 10:35

A s kim nadbiskup bankari?

Hoće li se splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić kao ključni svjedok u aferi prodaje crkvenoga zemljišta u Baškoj Vodi najzad pojaviti pred sudom?

Piše: Predrag Lucić, novilist.hr

Naslađuju se, vidim, novine, već i samom mogućnošću da se svjedok Marin Barišić – rođen 24. ožujka 1947. u mjestu Vidonje, općina Zažablje, državljanin Republike Hrvatske, s prebivalištem u Splitu, po zanimanju rimokatolički svećenik, zaposlen u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, Poljana kneza Trpimira 7, Split, na radnome mjestu metropolita splitsko-makarskoga, bračno stanje: neoženjen, prethodno neosuđivan – pojavi na Trgovačkom sudu u Splitu i tamo odradi svoju zakonsku obavezu svjedočenja u postupku što ga Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode vodi protiv tvrtke »Sunčani Bast« d.o.o. iz Splita, a poradi neovlaštene kupovine crkvenoga zemljišta.

   »Nadbiskupe, čekamo vas na sudskoj klupi!« – dovikuje za msgr. Barišićem naslov što se rasprostro uvrh prve stranice Slobodne Dalmacije, čim je sutkinja splitskog Trgovačkog suda Marija Balić-Jurišić odlučila da nadbiskupa splitsko-makarskoga pozove da u svojstvu svjedoka pristupi sljedećem ročištu, negdje početkom travnja.

   Ne bi te zluradosti vjerojatno ni bilo da nadbiskup nije odbio svjedočiti u kaznenom postupku što se, zbog zloporabe položaja i ovlasti prigodom prodaje istog tog crkvenog zemljišta, prošle godine vodio pred Županijskim sudom u Splitu i u kojemu su fra Šime Nimac i njegova bankovna savjetnica Jasmina Bilonić nepravomoćno osuđeni na dvije godine, odnosno na godinu i devet mjeseci zatvora. I da to odbijanje nije navijestio žalosno-smiješnim pismom sucu Slavku Lozini u kojemu ga »moli da mu više ne šalje pozive za sud budući da ima puno svojih obveza«, u kojemu navodi kako »o predmetu nema nikakvih saznanja jer je sve doznao iz medija«, te izrijekom tvrdi kako »nikada i nikome nije dao suglasnost za prodaju niti jedne nekretnine, pa tako ni prvooptuženom fra Šimi Nimcu«.

   Fra Nimčeva odvjetnica Nela Pedišić ustrajavala je na tome da je nadbiskup Barišić ključni svjedok i da je sučevo toleriranje njegova odbijanja da svjedoči ravno neizvođenju krucijalnih dokaza. No, pitoreskni sudac Slavko Lozina je svoju presudu donio i bez da se osvrnuo na te prigovore, ostavljajući Vrhovnom sudu da se dalje bavi stavovima fra Šimine obrane kako je nedopustivo da se pošteda od svjedočenja primijeni na prelata koji je osuđenome svećeniku – prema tvrdnjama samoga fra Nimca – dao suglasnost da za 9 milijuna i 800 tisuća kuna proda crkveno zemljište u Baškoj Vodi.

  Ono što lani nije uspjelo odvjetnici Pedišić pred Županijskim sudom, sada je na Trgovačkom sudu isposlovao Tihomir Luetić, zastupnik tužene tvrtke »Sunčani Bast« d.o.o. koja je kupoprodajni ugovor potpisala s fra Šimom Nimcem. Isposlovao je to, iako se načelno protivio saslušanju svjedoka, držeći da je o svemu bitnome već propjevala papirnata dokumentacija, i premda mu nije stalo do utjerivanja dokaza o suglasnosti Nadbiskupije splitsko-makarske za prodaju 40 tisuća četvornih metara crkvenoga grunta.

   »Crkva tvrdi kako fra Nimac nije imao suglasnost, a mi tvrdimo kako nam navodna suglasnost tj. odobrenje nije trebalo od početka« – pojašnjava odvjetnik Luetić koji najvjerojatnije ne bi ni zatražio Barišićevo svjedočenje da zastupnik Crkve, odvjetnik Željko Ćapin, nije inzistirao na saslušanju bivšega franjevačkog provincijala fra Željka Tolića i jednako bivšega generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivana Čubelića, koji je nakon izbijanja afere s prodajom crkvenih dobara smijenjen s vikarske dužnosti i poslan u Zagvozd kao običan župnik.

   Pa kad je već tužitelj toliko zapeo za Toliću i Čubeliću, neka im se na klupi za svjedoke pridruži i nadbiskup Barišić – predložio je na koncu odvjetnik tužene tvrtke i sutkinja je njegov prijedlog uvažila.

  Nitko ne želi nagađati hoće li se metropolit splitsko-makarski odazvati sudskom pozivu ili će i sutkinji Mariji Balić-Jurišić poslati dopis kakav je prije nepunih godinu dana poslao sucu Slavku Lozini. Ali je očigledno prisutna jaka želja da se msgr. Marin Barišić najzad i napokon nađe pred sudom. Pa da se tamo zakune kako nije imao ništa s poslovima fra Šime Nimca, kako je jedine informacije o tom skandalu dobio iz medija i kako ni njemu ni drugim crkvenim ocima nije bilo ni nakraj pameti da se župno zemljište može prodati za te novce. Tako mu Bog pomogao!

Predrag Lucić
Autor 12.2.2015. u 10:35