Ademir Kenović o filmu Angeline Jolie: “Ovaj film je lijek za sve nas”

Autor/ica 15.2.2012. u 19:36

Ademir Kenović o filmu Angeline Jolie: “Ovaj film je lijek za sve nas”

Zašto  sam baš njega pitala šta misli o filmu?

 

Ademir Kenović jeste mjerilo kad je film u pitanju (‘Kod amidže Idriza’, ‘Kuduz’, ‘Čovjek, Bog, monstrum’, da ne nabrajam), i jeste referenca pozitivne energije (‘Enjoy Life’) koja je u Bosni i Hercegovini stalno na izmaku. Ali nije zato.

Ushićenost  i sjaj u očima ovog šezdesetogodišnjaka, i već duže od 20 godina profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu  su bili očiti. Ali rečenica koju je izgovorio pred TV kamerama na ulasku u Zetru, pred samu premijeru filma „U zemlji krvi i meda“, a koja je glasila „Ovo je film kojeg cijeli svijet mora vidjeti“ me je kao teledirigovanu dovela njemu.

Evo šta je Ademir Kenović rekao o filmu:

„Ovo što je Angelina Jolie uradila je neizmjerno. Ovo što je uradila Angelina Jolie i njen film je neizmjerno veliko za Bosnu i Hercegovinu i za cijeli prostor i okruženje u kojem živimo. Ovaj film je refleksija, isječak, biopsija svega ružnog, brutalnog, vulgarnog, haosa – sve preneseno na veliki ekran. Ovaj film bih nazvao SIMBOL, ili DOGAĐAJ, jer nije lakirani, ulickani, pitki i plitki, veseli film, nego mentalna serija elektro-šokova koji su se uistinu događali i dogodili. Angelina Jolie je to vrlo uspješno uradila, kao da je dala našu vlastitu vizuru. Ili kao da je to uradio neki sirovi balkanski mačo, koji ima mnogo, mnogo hrabrosti.

Ova medijska pomama koja vlada zbog i radi nje i njenog filma, kod nas i u svijetu, odlična je stvar za umjetnost, za nas i za cijeli svijet. I to je nezaobilazna poruka SVIMA. I našim susjedima, prijateljima, rođacima i kolegama u Srbiji, da se što prije suoče sa istinom. I da se počnu nositi s njom, sa istinom.  To je jedini način da se izliječe i počnu živjeti i raditi zdravo i kreativno. Jer film Angeline Jolie nije Modiglianijev portret zamišljenog lika, nego je kristalno čisti, nepatvoreni, sirovi Jackson Pollock.  Ovaj film je lijek za sve nas.

U političkom, ljudskom i marketinškom smislu ovaj film je najbolje što se Bosni i Hercegovini moglo desiti. Očito je da politika sama za sebe, a ni mi skupa s njom, ne uspijevamo uraditi ovo što Angelina Jolie radi za nas. Preusmjerila je pažnju javnosti sa drugih žarišta na Bosnu. To je samo dobro za nas, samo dobro. To je ono najbolje za nas. I ne samo to: senzibilizirala je sve ljude. Njen prostor, njena scena je svijet. Mi ne živimo sami, i naša scena je svijet, i ona je i na to skrenula pažnju. Naša zemlja, Bosna i Hercegovine je svijet.

Na konferenciji za štampu neko ju je pitao o „izbalansiranosti njene ratne priče“. Koliko Angelina Jolie zna šta radi i koliko se unijela u to najviše pokazuje njen odgovor na to pitanje: „Rat ovdje nije bio izbalansiran“. Koji rat je ‘izbalansiran’?»

Više nego očigledno je da je to film kojeg cijeli svijet mora vidjeti. Jer, iste večeri, dok se grad Sarajevo, filmska, lokalna i strana politička i svaka druga elita ove zemlje okupila u Zetri, reportaža o Angelini Jolie u Sarajevu prikazana je i na Antenne 2, najgledanijem TV kanalu u Francuskoj, kojeg direktno prenosi TV5 Monde – program na francuskom jeziku za svih pet kontinenata, i na RAI UNO. O tome su u isto vrijeme na dnevniku govorili i naši EU-susjedi Slovenci. Izgleda da su svi bili u dosluhu sa – Ademirom Kenovićem.

 

 

 

Tagovi:
Autor/ica 15.2.2012. u 19:36