Adio šjor Bepo!

Autor 24.9.2012. u 08:39

Adio šjor Bepo!

Da si da život za domovinu a kuću za umjetničku slobodu da se svak može izraziti lično, čak i ovi bez lika i djela. Baš ti su se izrazili protiv darodavca. Oprosti i za ovo malo ironije. Ne bija šjor Bepo ostat u rodnom Zadru, no si sve založija za slobodu ovih zadrtih nacionalista ujedinjenih u front iz koga pucaju na patriote. Ne čudi nam se šjor Bepo, ni vladine udruge nijesu bolje. Pred jedne izbore su dozvolili da se uzme obraz Rumiji đe smo se vjekovima sastajali bez pitanja ko je koje vjere. Pred ove izbore obraz uzimaju sebi pod Orjenom. Od triumvirata Orjen-Lovćen-Rumija samo se još Lovćen drži.

Piše: Mihailo RADOJIČIĆ

 

Povodom oduzimanja imena ’’Josip Bepo Benković” uglednoj likovnoj galeriji u Herceg Novom neko je – demokratski slobodoumno i četnički glasovito – izjavio: “ovo je tek početak”, misleći na prepravku svega što evocira tekovine antifažizma.

Glasnogovornik ipak nije bio precizan do kraja! Ovo, nažalost, nije „tek početak” već – povratak u devedesete… Jednima na žalost, drugima na radost. Ovi što im je ponavljanje „na radost” obnavljaju ekstremni nacionalizam a država pada iz vladanja.

2009bepotekstPonovno ubijanje heroja: Novljanin Josip Bepo Benković je dao život i kuću za domovinu. I sestra mu Đina, je priložila istu žrtvu. Kuća je postala galerija sa njegovim imenom.To je jedini spomenik njegovoj žrtvi.

Današnji sljedbenici boraca protiv fažizma u njegovom gradu su skliznuli u četnike pa svom antifašističkom pretku zatiru ime… I ništa se nije desilo novo i nepoznato. Istoga dana kada je ova vijest banula u javnost, iz Beograda je prispjela ’’spontano’’ informacija da se sudskim putem utvrđuje smrt Draže M. Dok sud to ne utvrdi nemoguće mu je rehabilitovati (zlo)djelo a lik mu je odavno na promociji. Već danas, utvđeno je sve i datum rehabilitacije… I u H. Novom, sve je utvrđeno samo njega nema. Sa ovim događajima se nekako spontala i vijest da je Dodik M. izjavio kako mu se ’’gadi  BiH’’ pa se sve poklopa sa tradicijom iz devedesetih. H.Novi je bio polazna stanica za zločin nad bosanskim Muslimanima koji su odavde izručeni u BiH, Radovanu Karadžiću na gubilište. Još nije utvrđena nadležnost državnih organa Crne Gore ko ih je izručio, kako i po čijem nalogu. Dok se to ne utvrdi nema nikvog spomen obilježja u H. Novome tim nevinim žrtvama. Moguće je da će i za njih tražiti sudsko utvrđivanja smrti ka za Dražu... A sve mi se čini da je Draža, iako je bio na „sudu” prispio s prvim mrakom u H. Novi i proglasio šjor Bepa izdajnikom.

U slučaju exportacije Muslimana spora nema, ali se formalnost utvrđivanja smrti za zemana ove vlasti neće desiti. Možda bi bilo kakav spomenik bio najbolji ’’lakmus’’ da se otkrije domaće zločinstvo. Ostrašćeni, oni koji su potpomogli pogibiju, kako reče jedan Novljanin, bi odmah podigli „kontra-spomenik” domaćim rodoljubivim zločincima i znalo bi se naprečac ko je bio ubica u pokušaju. Istina se rijetko kad spontano dokazuje, ali svirepost je sve spontanija iz dana u DAN.

Kolektor naše kolektivne svijesti: Informacija o Galeriji je pretekla inicijativu vlade da u Novom započnu radovi na vodovodu i kanalizaciji kao i izgradnji gradskog kolektora.

Koji kolektor ovo da prečisti? Manite se vladari ćorava posla. Pročistite prvo sebe pa onda fregajte Novi. Informacija o smicanju imena Josip Bepo Benković je svako priješla susjednu granicu i nije isključeno da začepi Plat odakle se Novljani napajaju vodom, ali se izgleda ne kupaju redovno pa se “čuju” na prošlost. Po zakonu prirode voda se muti nizvodno ali ONI već dvije decenije, protivno zemljinoj teži mute uzvodno. Dubrovnik je odložio redovni remont svoje hidroelektrane (to podrazumijeva zaustavljanje vode) da bi napojio Novi do kraja turističke sezone. No kad se izvjesni hajvani napoje, spontano prevrnu korito.

2009skupstinahnovogPremijer Lukšić je stoga reagovao neprimjereno okolnostima. Iznenađenje mu je spakovano tri dana prije otvaranja radava na kolektoru pa se on ad hoc izjasnio da treba postići „konsenzus oko promjene imena Galerije…” Nije bio informisan da je konsenzus postignut amandmanski i profašistički samo tako! Dokaz je u ataču, amandmanu SO H.Novi.

Kontinuitet nasilja: Slučaj s galerijom je gotovo izlišno objašnjavati on je posljedica slijeda događaja koji imaju ozbiljan kontinuitet. Nasilje nad Crnom Gorom i u njoj je počelo davno, a ovo je samo nasljeđe.

Oprosti šjor Bepo, što novim Novljanima, koje je udomila Crna Gora, smeta tvoje podrijetlo. Nemaju oni pojma da si ti bija bokeški đak, beogradski studenat i pravnik u Glavnoj pošti Srbije i da si ka polaznik Likovne akademije bija preteča slikarskih izdanaka u H. Novom… Da si da život za domovinu, a kuću za umjetničku slobodu da se svak može izraziti lično, čak i ovi bez lika i djela. Baš ti su se izrazili – protiv darodavca. Oprosti i za malo ironije. Ne bija šjor Bepo ostat u rodnom Zadru no si sve založija za slobodu ovih zadrtih nacionalista ujedinjenih u front iz koga pucaju na patriote.

2009rumijatekstNe čudi nam se šjor Bepo, ni vladine udruge nijesu bolje. Pred jedne izbore su dozvolili da se uzme obraz Rumiji đe smo se vjekovima sastajali bez pitanja ko je koje vjere. Pred ove izbore obraz uzimaju sebi pod Orjenom. Od triumvirata Orjen-Lovćen-Rumija samo se još Lovćen drži.

Adio šjor Bepo i neka ti je, za učinjeno djelo, čest i čast… Ali na našu žalost, čast i bruka žive dovijeka… I ne obaziri se…”u fukare oči od splačine”. Neka su te oćerali. Adio šjor Bepo, do nekih boljih vremena, valjda će ti neka pravednija Crna Gora, na boljem mjestu, upriličiti Galeriju.

Šjor Bepo, sokole, meštre od mora… Adio!

 

 Analitika

Tagovi:
Autor 24.9.2012. u 08:39