Adnan Žetica: Na rubu pameti

Autor/ica 9.10.2011. u 17:17

Adnan Žetica:  Na rubu pameti

 

Zagrebački Dinamo je nakon više od jednog desetljeća izborio plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Pred prepunim Maksimirom ugostio je madridski Real. Momci u plavim dresovima pružili su dostojan otpor zvijezdama iz Madrida da bi na kraju poraženi s jedan naprema nula. Reakcije gledalaca poslije utakmice su bile pozitivne tipa: momci su dali sve od sebe, biće bolje u Lionu, itd.. netipično za balkanske prostore jer čekamo prvu priliku da kritikujemo sve i svašta. Kritika se desila nakon utakmice drugog kola jer je Dinamo na Gerlandu poražen od Lyona sa dva naprema nula.

Još jedan klub kad i Dinamo na Gerlandu imao je svoj nastup u Ligi prvaka, engleski Machester City. Džeko i društvo dobro su se držali protiv minhenskog Bayerna samo u prvom djelu prvog poluvremena. Bayern im je nakon toga održao fudbalsku lekciju koja kasnije će se ispostaviti rezultirala vjerovatnim odlaskom Teveza i Džekinom neprimjerenom reakcijom, pri zamjeni, za koju je  okrivio ratne frustracije.

Odigravanje ovih utakmica u istom terminu imalo je veliki utjecaj na političku klimu u Gradu Mog Življenja.

Ne nisu se navijači Citiya i Dinama potukli ili ne dao bog Dinama i Lyona, Citiya i Bayerna, već je odabir prijenosa utakmice na državnoj televiziji razljutio čelnike jedne stranke. U svom pripoćenju za javnost iznijeli su svoje ogorčenje  što državna televizija ne prenosi utakmicu Dinama, najpopularnijeg  kluba većine njihovih glasača. Osim državne televizije optužili su i lokalnog kablovskog operatera što će ekran biti zatamljen za vrijeme prijenosa utakmice te još jednom kazali da se vrši sustavna majorizacija jednog od konstutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Naravno, elektronski mediji prenijeli su priopćenje za javnost. Forumaši su pozivali na razne vrste bojkota, neki čak i da se izađe na ulice jer od pametovanja po internetu nema ništa.

I predstavnici „ druge, Džekine, strane“ su se javili prijeteći građanskim neposluhom, nasiljem i svim mogućim antigandijevskim metodama borbe ukoliko se ovi iz televizije predomisle. Bilo je argumenata tipa da su oni dali najviše za ovu zemlju te da su kao najmnogoljudniji konstutivni narod, ustvari, oni majorizani i najmanje što zaslužuju jest da gledaju Džeku.

Argument da svi građani  bez obzira na nacionalnost vole zemlju u kojoj žive samim tim i javne emitere te redovno plaćaju  šest maraka rtv- takse, vjerovatno, su  zbog žurbe zaboravili spomenuti kako forumaši, tako i glasnogovornik stranke.

Ja sam gledao obje utakmice, zahvaljujući satelitskoj anteni,  Dinama malo više jer sam se nadao da će David, možda, otkinuti bod Golijatu. Kad se utakmica završila otišao sa na net ponovo pročitao priopćenje, potražio objašnjenje pojma majorizacija te otpuhujući dimove posljednje cigarete prije spavanja izašao napolje i na laganom noćnom povjetarcu pogladio svoju satelitsku jer zahvaljujući njoj  mogu hvatati na stotine kanala i nema šanse da me neko majorizuje.

Autor/ica 9.10.2011. u 17:17