‘Ako napustiš Sabor ukidam kaznu!’

Autor/ica 16.2.2012. u 10:19

‘Ako napustiš Sabor ukidam kaznu!’

U srijedu navečer u Europskom je domu u Zagrebu održana prva u nizu tribina nezavisnog saborskog zastupnika don Ivana Grubišića na kojoj je umirovljeni svećenik kazao da je 6. veljače primio ucjenjivačko pismo splitskoga nadbiskupa u kojem stoji da će mu biti ukinuta suspenzija ako se odrekne saborskog mandata

Don Ivan Grubišić će svaka dva tjedna održati tribine u Europskom domu a na kojima će predstavljati ciljeve Saveza za građansku i etičku Hrvatsku pod zajedničkim naslovom ‘Građansko društvo i duhovnost’.

Na prvoj od tih javnih diskusija je govorio o tome što su uvijeti za zdravu duhovnost a to su osobnost, sloboda i odgovornost. Istaknuo je i četiri nacionalne sramote u Hrvata pa je kazao da su to politikanstvo, kriminal i korupcija, nefunkcionalnost pravne države i štunja tzv. elita.

Kazao je da je politika, kako to poručuju francuski biskupi, ‘sveta građanska dužnost’ te je, odgovarajući na mnoga pitanja brojne publike rekao da su hrvatski građani bili i ostali odviše tolerantni prema nepravdi i prema lopovima.

Govoreći o vlastitom putu, don Grubišić je kazao da su na njega puno veći utjecaj imali profesori na Filozofskom fakultetu koji su bili ateisti ili agnostici nego što je to bilo od strane njegovih profesora svećenika na Teološkom fakultetu. Kazao je da duhovnost nije isključiva te da ju vidi i kod ateista, agnostika, kod nereligioznih ljudi, te kod pripadnika drugih vjera. ‘Često se događa da kod nas kršćana ima puno netrpeljivosti i svojevrsnog talibanizma. Tolerancija je uvjet građanskog društva i bez nje nema ni prave duhovnosti’, kazao je.

U dijelu tribine u kojoj je odgovarao na pitanja publike je podcrtao da ima obavezu poštivati zakletvu koju je dao u hrvatskom Saboru te da ne može prihvatiti ucjene crkvenoga vodstva. U tom je vidu kazao da je 6. veljače primio ucjenjivačko pismo splitskoga nadbiskupa Marina Barišića koji mu je napisao da će ukinuti suspenziju (koja i nije postala pravovaljana zbog toga što se don Ivan Grubišić žalio Svetoj Stolici prijavivši nadbiskupa Barišića Kongregaciji za biskupe) ako se odrekne saborskog mandata.

‘Poštuje li nadbiskup Barišić suverenitet Republike Hrvatske i političku volju hrvatskih građana? Poštuje li dignitet saborskih zastupnika?’, pitao je retorički don Ivan najavljujući pismo apostolskom nunciju i svim veleposlanicima EU u Zagrebu.

T-portal

Autor/ica 16.2.2012. u 10:19