Aktivisti koalicije “Prvi mart”: Otišao je zastupnik obespravljenih i poniženih,nastavit ćemo širiti istinu na način na koji je to radio Srđa Popović

tačno.net
Autor 2.11.2013. u 10:33

Aktivisti koalicije “Prvi mart”: Otišao je zastupnik obespravljenih i poniženih,nastavit ćemo širiti istinu na način na koji je to radio Srđa Popović

Prije tri dana je, 76. godini, preminuo jedan od najvećih boraca za ljudska prava i poznati advokat, Srđa Popović. Srđa Popović (1937–2013), rođen u Beogradu; Pravni fakultet je završio 1961. i postao partner u porodičnoj advokatskoj kancelariji koju je 1933. osnovao njegov otac Miodrag. Ubrzo je postao najistaknutiji advokat ljudskih prava u Jugoslaviji.

U svijetu je postao poznat još 1976. godine kada je bio na naslovnoj strani londonskih novina Times, koje su ga opisale kao “čovjeka koji je dugo žigosan u Jugoslaviji, jer je jedan od hrabrih muškaraca i žena koje brane progonjene zbog svojih uvjerenja”
Bio je jedan od najvećih protivnika režima Slobodana Miloševića, odnosno jedan od prvih intelektualaca koji je na njega ukazao kao “veliku opasnost”. Godine 1989. je pokrenuo nedeljnik “Vreme”. Često je proglašavan izdajnikom srpstva. Zbog javnih prijetnji 1991. izbegao je u SAD odakle se vratio poslije svrgavanja Miloševića 5. oktobra 2000. godine. U novije vrijeme je radio i kao zastupnik porodice ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića.

U razgovoru za AA u maju 2012. godine Popović je, osvrćući se na početak suđenja Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, kazao da taj događaj srbijanska javnost naprosto ignorira.
„Ovde se u novinama zabavljaju Novakom Đokovićem i estradnim zvezdama. Upravo čitam jedan tekst na Pečaniku da se Srbija odrekla jedine svoje velike ideje, a to je ideja antifašizma. Ratko Mladić je završio samo ono što je pokušao Draža Mihailović. To je tačno, i to je porazno! Ovo s Mladićem je kruna ignorisanja događaja iz 90-tih godine. To je podatak koji potvrđuje da nismo daleko odmakli od tih 90-tih godina”, izjavio je Popović za Anadoliju.

„Ja spadam u one koji misle da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Vidim da je Milorad Dodik primio odlikovanja koja su ranije primili i Karadžić i Mladić. Isto tako, vidim da se Boris Tadić pomaže sa Dodikom koji vodi secesionističku politiku u susednoj državi, u BiH, kojoj mi želimo dobro”, istakao je Popović u razgovoru objavljenom 17. maja 2012. godine. Nakon izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid, koja je potresla Balkan i svijet, Popović je u junu 2012. za AA kazao da je on ‘stvarno neuračunljiv čovek’
Srđa Popović je primjer advokata i borca za ljudska prava, koji su danas prijeko potrebni i u Bosni i Hercegovini.

Nedostatak snage ugroženih da kroz sudove izbore pravdu, danas se vidi i u slučajevima diskirminacije u obrazovanju djece iz Vrbanjaca i Konjević Polja, žrtava u Višegradu, vijećnika u Foči, napadnutog čovjeka u Zvorniku, građanina protiv kojeg se pokreće postupak zbog entitetskog “državljanstva” u Brčkom, ljudi koji se bore za povrat oduzete imovine u Banjoj Luci, aktivista koji pokušavaju organizirati okupljanja u Prijedoru. Aktivisti koalicije “Prvi mart” nastojat će raditi dalje te širiti istinu, na način na koji je to radio Srđa Popović. Imati snage vidjeti greške sistema, odlučno se boriti protiv njih, te po svaku cijenu raditi samo za ostvarenje jednog cilja: potpuna ravnopravnost svih građana i građanki Bosne i Hercegovine na cijelom njenom prostoru.

tačno.net
Autor 2.11.2013. u 10:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija