Aladin Abdagić, Svjetlana Vučetić i Danijela Regoje dobitnici nagrada za najbolje izvještavanje o korupciji u 2013. godini

tačno.net
Autor 27.6.2013. u 08:28

Aladin Abdagić, Svjetlana Vučetić i Danijela Regoje dobitnici nagrada za najbolje izvještavanje o korupciji u 2013. godini

Novinari Aladin Abdagić, Svjetlana Vučetić i Danijela Regoje dobitnici su nagrada Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini za najbolje izvještavanje o korupciji u 2013. godini na svečanosti u Sarajevu održanoj u srijedu 26. juna
Foto: Adi Kebo

Petočlani žiri izabrao je ova tri rada na konkursu na koji se prijavilo 23 novinara sa 51 radom u tri kategorije – pisano izvještavanje, audioprilog i videoprilog o korupciji.

Član žirija Štefica Galić kazala je na dodjeli kako je bilo teško odlučiti koji su radovi najbolji jer su svi prijavljeni novinski sadržaji bili kvalitetni.
– Gledali smo da tekstovi poštuju profesionalne standarde, vjerodostojnost, da budu originalni i relevantni, u interesu javnosti, nastali na osnovu dokaza, provjerenih informacija i razgovora sa osobama koje su kompetentne, da potaknu određene promjene u društvu, raskrinkavanje i odgovornost pojedinaca i grupa, što je i krajnji cilj ovog projekta – rekla je Galić koja je uručila nagradu za najbolje pisano istraživanje.

Istraživanje novinara Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva Aladina Abdagića o nesrazmjeru primanja i imovine bivšeg šefa Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića proglašeno je najboljim pisanim izvještavanjem o korupciji u 2013. godini.

– Bilo je teško raditi na ovoj priči. Bio sam uporan, stalno sam zvao. On je dozvolio da ga fotografišem, ali nije htio zvanično da govori. Bilo mi je čudno kada me je pozvao i dozvolio da slikam njegovu imovinu, a nije htio da priča – rekao je Abdagić u kratkom obraćanju.

Nagradu za najbolji audioprilog o korupciji dobila je novinarka Političkog magazina Crta BHT 1 Svjetlana Vučetić za izvještavanje o vezama Nasera Keljmendija i političara iz regiona. Njeno istraživanje trajalo je četiri mjeseca tokom kojih je ova novinarka bila izložena pritiscima i prijetnjama.

– Nisam krenula od Keljmendija. Sve je krenulo od jednog tužioca, a završilo se sa Keljmendijem – rekala je Svjetlana.

Ona je dodala da je za ovakvu priču potrebno puno novca i puno vremena.

Priča Danijele Regoje za BH radio 1 o izgradnji Andrićgrada u Višegradu proglašena je najboljim audioprilogom o korupciji u 2013. godini. Regoje je istraživala ko je i koliko uložio u izgradnju ovog naselja i zbog čega je Vlada Republike Srpske uložila novac a onda većinski dio vlasništva poklonila Emiru Kusturici.

– Priča o Andrićgradu se sve vreme nekako provlačila… Ovim prilogom sam htjela reći da u Andrićgradu sigurno ima mnogo više mog novca, nego Emira Kusturice – rekala je Regoje.

Na otvaranju dodjele nagrade, gostima su se obratili direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT Eldin Karić, te David J. Barth direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

– U svijetu je normalno da novinari imaju izdašne budžete za istraživačke priče. Timovi novinara mjesecima rade, sve se provjerava iz nekoliko izvora. Rezultat su tekstovi zbog kojih padaju vlade, ministri daju ostavke, predsjednici prije vremena odlaze u penziju – rekao je Karić u svom obraćanju.
On je i dodao da novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom nisu heroji, već samo novinari koji rade svoj posao.

David Barth, je još jednom naglasio da USAID širom svijeta podržava nezavisnost medija i civilno društvo.
– Bez zalaganja novinara korupcija ostala neotkrivena u BiH – rekao je on.

Otvaranje dodjele nagrada počelo je nastupom benda Dubioza kolektiv koji u svojim pjesmama već godinama govore o korupciji u BiH. Bend je nastupao i nakon proglašenja pobjednika prve dodjele nagrada za najbolje izvještavanje o korupciji. Organizatori dodjele iz Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT najavili su da će i naredne godine biti objavljen konkurs za najbolje novinarske sadržaje o korupciji.

(zurnal.info)

tačno.net
Autor 27.6.2013. u 08:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija