Aleksandar Hemon poručio domaćim liderima: Ako ne popišu dijasporu, popis proglasite nevažećim

tačno.net
Autor 13.2.2013. u 12:17

Aleksandar Hemon poručio domaćim liderima: Ako ne popišu dijasporu, popis proglasite nevažećim

Grupa bosanskohercegovačkih intelektualaca i univerzitetskih profesora koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uputila je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviću, Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću u kojem traže da se bh. dijaspori osigura učešće u popisu stanovništva u BiH 2013. godine, izvještava novinar agencije Anadolija

”Zahtijevamo da apelacijom Vladi i Parlamentu BiH, a u slučaju blokade onda apelacijom Ustavnom Sudu BiH, omogućite bh. dijaspori da ostvari svoje Ustavom zagarantirano pravo da kao građani BiH i vlasnici imovine na njenoj teritoriji učestvuju na predstojećem popisu stanovništva u BiH. U slučaju da se naša demokratska prava ne omoguće redovnim putem, učinit ćemo sve u okviru legalnih mogućnosti da se takav popis stanovništva proglasi nevažećim i neprimjenljivim”, napisali su bh. intelektualci u SAD-u.

Među potpisnicima su književnik Aleksandar Hemon, jedan od vodećih ljudi na psihijatrijskoj bolnici “Associate professor The University Arizona” prof. dr. Esad Boškailo, prof. dr. Kenan Arnautović sa Klinike za neurohirurgiju Semmes-Murphey u Memphisu, predsjednik Američkog Udruženja Laparoskopskih Ginekologa (AAGL-a) prof. dr Rešad Pašić, dr. Amila Buturović sa York univerziteta u Torontu, uspješni advokat i specijalista za poslovno pravo Đenita Pašić, te Mirsad Hadžikadić, Emir Hodžić, Migdat Hodžić i Azra Terzić.

 

tačno.net
Autor 13.2.2013. u 12:17