Alen Musaefendić: Kobni cinizam bosanski

Alen Musaefendić
Autor/ica 4.4.2019. u 15:32

Alen Musaefendić: Kobni cinizam bosanski

Foto: Novi.ba

Greta Thunberg je za kratko vrijeme postala globalnom ikonom borbe protiv klimatskih promjena. Unatoč tome je teško naći Bosanca u Švedskoj koji ima pozitivno mišljenje o toj djevojčici. Primjedbe su obično prizemnog karaktera i vezane su za njenu pojavu: „Zna li se ona nasmijati?“, „Zašto uvijek nosi onaj prokleti plakat u rukama?“, „Ma lako je njoj kada su joj starci bogati.“, uz onaj logičan nastavak „Pa zašto joj ne kupe par košulja da dijete ima promjeniti?“, „Bilo bi joj pametnije da ide u školu.“, i slično.

Foto: Michael Campanella za the Guardian

Po svemu sudeći Gretin poziv na „Školski štrajk“ nije odjeknuo pretjerano jako u BiH. Na jednoj slici iz domovine sam izbrojao tačno sedmero štrajkača. Istovremeno je na ulice Štokholma, grada sa već čistim vazduhom i vodom, izašlo na hiljade učenika i odraslih. Prkoseći kiši, kao i užasnim vijestima iz Novog Zelanda, tog petka su učesnici protesta još jednom ukazali na odgovornost starijih generacija prema mlađima. Švedska politička elita nije imala izbora nego da učestvuje u protestima protiv same sebe (!), te da uz dužno poštovanje prema Greti– barem pred kamerama – obećaju izvršenje njenih zahtjeva. Dvije stotine i pedeset naučnih radnika u Švedskoj je podržalo njenu inicijativu, kao i žitelji više stotina gradova širom svijeta.

Drugačije nije ni moglo da bude. Kada jedno dijete zahtjeva zdravu egzistenciju na planeti od njenih trenutnih čuvara, osnovna ljudska pristojnost nalaže saradnju. Naravno, svima osim Bosancima, koji ne žele da im „razmažena zapadnjačka derišta sole pamet“. Isti ti ljudi zahtjevaju poštovanje i poslušnost isključivo zbog svoje starosne dobi, pa makar svoj životni vijek proveli uništavajući nam jedinu planetu, u procesu također čineći BiH jednom od najnefunkcionalnijih država na istoj. Poštovanje se mora zaslužiti nečim više nego samim postojanjem. „Kažete da volite svoju djecu, a kradete im budućnost“. Tim riječima je šesnaestogodišnja Greta posramila svjetske lidere na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih Nacija protekle godine. Slažem se. Djela govore i glasnije i jasnije od riječi.

Ako ipak smatrate Gretu, ili kompletnu priču oko klimatskih promjena, odbojnom slušajte šta vam vlastita čula govore. Zrak u Sarajevu se može viditi golim okom, a u Zenici jesti kašikom. Ako globalna naučna zajednica nije dovoljno uvjerljiva, slušajte vlastita pluća. Na godišnjoj rang listi koju AirVisual objavljuje BiH je 14. najzagađenija zemlja na planeti! Prema navodima iz ovog izvještaja, zagađeni zrak je uzrokom više miliona prijevremenih smrti u svijetu svake godine, a suzbijanje njegovih posljedica godišnje košta 225 milijardi dolara.

Ovo, naravno, nisu nikakve novosti. Kako je onda moguće da zagađenost zraka nije glavno izborno pitanje u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti? Meni izgleda da je jedan razlog za to cinizam. Najlakše je ismijavati ljude, kako odrasle tako i djecu, koji pokušavaju ostvariti konkretne pomake ka nekom boljem društvu. Istim onima koji proklinju korumpirane političke elite i vape za „novim, mladim licima“, smeta upravo jedno takvo lice kada se pojavi. Ili je ono previše mlado, ili previše okruglo, četvrtasto, cilindrično, ili je potpuno pogrešno našminkano.

Ako iko mora odrasti onda smo to mi, a ne Greta.

 

Alen Musaefendić
Autor/ica 4.4.2019. u 15:32