ALMIN KAPLAN:ZNAM JA, ZNAM JA, KO JE UBIO MOAMERA GADAFIJA

Autor 23.10.2011. u 09:27

ALMIN KAPLAN:ZNAM JA, ZNAM JA, KO JE UBIO MOAMERA GADAFIJA

Libija je oslobođena zemlja, to će pobunjenici uskoro i objaviti. Međutim NATO traži da se ispita ko je mučio i ubio Moamera Gadafija?  Svijet je vidio  stravične slike nasilja, što je nedopustivo da se dešava tamo gdje  NATO ima umješane  prste. Sada treba ispitati ko je ubio Gadafija, sad je to najveći problem, kao da niko više nije ubijen.

I sami smo se na vlastitoj koži uvjerili da je Ženevska konvencija o pravilima ratovanja tek mrtvo slovo na papiru. Nekad mi se čini da je čisti promašaj bilo je i pisati, jer rat sam po sebi je prljava stvar, odnosno rat po pravilima Ženevske konvencije ne bi bio rat, odnosno bio bi skoro pa mir. U to ćemo se još jednom uvjeriti i narednih mjeseci, dok ispod površine pustinjskog pijeska na području Libije budu izranjali zločini odnosno njihove žrtve.

Nakon višemjesečnih sukoba između pobunjenika i pristaša Libijskog rahmetli predsjednika Moamera Gadafija, uspjelo se naći loptu i zabiti je u tu crnu rupu, u taj gol smrti. Ta lopta je ustvari bio sam pukovnik Gadafi, a dok su ga  tražili, pobunjenici su vjerovatno napravili zločina, kao što je mučenje Gadafija, Bog sami zna  koliko. Ni u jednom trenutku (bar meni nije poznato) nije se  oglasio čistodušni naš svevišnji NATO. Niti jednom nisu pozvali na Ženevsku konvenciju, niti na bilo koju drugu dok su i s jedne i s druge strane Libijskom zemljom padale što nevine, što krive glave. O drugim zločinima se ne usuđujem ni misliti.

Gadafi nije uopće bitan, bitan je zločin, odnosno model zločina koji smo mogli vidjeti na tv ekranima i na osnovu tog istog modela  mogli smo zaključiti da je takvih zločina bilo i na jednoj i na drugoj strani.

Kao da su, ma šta to pričam „kao“,  ma nego šta su, pustili Libijce, odnosno dvije međusobno nahuškane gomile da pozavršavaju nečiste poslove, kako bi oni mogli doći i suditi zbog nepoštivanja Ženevske konvencije dok budu „usput“ odvozili naftu.

Možda griješim, možda, je Ženevska konvencija i napravljena da se poštuje poslije rata, tako što će se tražiti odgovorni krivci za ratne zločine i suditi im se na sudovima tipa onog u Hagu. Vjerovatno su dok su je pisali znali da je rat kao društvenu pojavu nemoguće staviti u bilo kakve okvire, a kamoli u okvire humanizma.

NATO: Ko je ubio Moamera?

JA: Znam ja, znam ja, znam ja!

NATO: Ko!?

JA: Jedan od hiljade onih koji su ovih mjeseci ubijali!

Tagovi:
Autor 23.10.2011. u 09:27

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija