Američki zračni pirat uhapšen nakon 41. godinu bijega

Autor 29.9.2011. u 12:32

Američki zračni pirat uhapšen nakon 41. godinu bijega

Nekadašnjeg pristalicu Black powera Georgea Wrighta sustigla vlastita prošlost – u Portugalu

Ubistvo. Bijeg iz zatvora. Spektakularna otmica aviona: zračni pirati su natjerali američke policajce da se na bitumenu  Mijamija pojave u kupaćim gaćicama da dostave zahtjevanu otkupninu. Bijeg u Alžir i konačno 41. godina nakon nestanka … Scenario koji je mogao  zaluditi Hollywood – toliko je bio nadrealističan. Ali – to je istinita priča. O ubojici Georgeu Wrightu (68), kojeg je u ponedjeljak ovog tjedna sustigla vlastita prošlost, u malenom selu u blizini Lisabona, gdje je živio pod lažnim identitetom i imenom José Luis Jorge Dos Santos i gdje ga je uhapsila portugalska policija. Uspjeh koji sebi pripisuje FBI koji je 2002.  iz prašnjave ladice izvadio ‘dossier George Wright’ počevši ponovno od nule: pomakli su svaki kamičak i svaku prašku ne zanemarujući ni jednu jedinu indiciju da bi ga pronašli.

Priča je startala početkom šezdesetih godina u New Jerseyu. George Wright ima 19 godina, i već je krenuo lošim putem. Pridružio se bandi provalnika koja prakticira oružane pljačke. Ali 1962. u vrijeme napada na benzinsku crpku u Wallu, u okrugu Monmouth, ovaj mladi AfroAmerikanac sa afro frizurom, ubije Waltera Pattersona, vlasnika dućana veterana II svjetskog rata, oca dvoje djece. Wright je osuđen na kaznu od 15 do 30 godina robije i poslat u zatvor Bayside u Leesburgu. Ali 1970. pobjegne iz tamnice skupa sa trojicom zatvorenika, da bi se kasnije pojavio u Detroitu i postao član “Oslobodilačke crnačke vojske”.

Policajci u kupaćim gaćama

Marksistička skupina, čiji su članovi bili nekadašnje ‘Crne pantere’ (Black panthers) propovijeda oružanu borbu sa ciljem da oslobode “crnu naciju” njihovih “krvopija”. To je način da se ideološki opravda grozomorno ubojstvo koje je počinio. Tajna ćelija koja živi u zajednici odluči se na spektakularnu akciju da bi prikupila fondove za “crnačku stvar”. Tako se 1972. maskiran u svećenika i sa lažnim identitetom George Wright ukrca na avion  komapnije Delta na letu iz Detroita za Miami. U avionu s njim je nekoliko saučesnika, njegova prijateljica i njegova dvogodišnja kćerka. Kad započne let zlikovci preuzmu avion sa 86 talaca.  U Miamiju preuzmu otkupninu od milijun dolara koju donesu policajci prisiljeni svući se u kupaće gaće – u zamjenu za oslobođenje putnika. Wright i njegovi saučesnici prislile pilote da polete put Bostona, a on pobjegne u Alžir, gdje zatraži azil.

Pušači marihuane

Grad Alžir, u ta vremena ideološka metropola pobunjenog trećeg svijeta  koji je u svoje okrilje prihvatio “ministra informacija” partije Crnih pantera Eldrigea Cleavera vraća i avion i otkupninu ali – oslobađa zračne pirate koji su, prema informacijama policije, proveli let do Alžira – pušeći marihuanu…Nakon boravka u Alžiru, o čemu pojedinosti ostaju nepoznate, članovi naoružane skupine odlaze u Francusku, gdje su uhapšeni i 1976.  osuđeni. Ali Pariz odbija izručiti ih Americi. Samo jedan od njih nije na broju: George Wright ,koji je i taj put, uspio provući se kroz  iglene uši i nestati. Je li mirno životario na jugu Portugala ili je živio život proganjanog, opsjednutog svojim zločinom? Jesu li njegova kćerka i žena bile s njim sve ove godine?

Policija ne objelodanjuje elemente dossiera. Ono što kažu jeste da  je 2002., kada se uspostavljaju udružene specijalne snage New Yorka i New Jerseya sa ciljem da se uz pomoć FBI pronađu svi bjegunci, George Wrigth prvi na spisku traženih. “FBI nije nikada zaboravio  da je Wright ubio ratnog veterana”, izjavila je u srijedu kćerka Waltera Pattersona, srećna kad je čula da će “i za njenog oca konačno stići pravda”. Skoro devet godina je trajala sustavna istraga u toku koje su obitelji žrtava i nekadašnji piloti otetog aviona bili ispitivani. Napravljen je robot portret bjegunca, prigodom čije izrade se striktno vodilo računa o efektima starenja. Nadzirani su članovi njegove obitelji – u slučaju da George Wright pokuša s njima stupiti u kontakt – klasičan scenario, čak i nakon toliko godina tišine … I jednog je dana mamac upalio. Nakon nekoliko provjerenih adresa, jedna se nalazi u Portugalu, pored Lisabona. To će na vrata bjegunca dovesti portugalsku policiju, koja usko surađuje sa FBI. Nakon provjere se pokaže da su otisci prstiju identični.  Georgea Wrihta, čije su izručenje Amerikanci tražili radi odsluženja ostatka kazne, sustigla je vlastita mračnjačka prošlost.

 Figaro.fr

Odabrala i sa francuskog prevela Nada Zdravič

Tagovi:
Autor 29.9.2011. u 12:32