András Schiff: Ustanimo protiv desnog ekstremizma

Autor 10.4.2011. u 01:37

András Schiff: Ustanimo protiv desnog ekstremizma

Glasoviti mađarski pijanist András Schiff je oštrim riječima upozorio na sve snažniji desni ekstremizam o kojem se u Europi malo izvještava. Za to postoje pragmatični razlozi: malo tko uopće razumije mađarski jezik.

U razgovoru za Süddeutsche Zeitung, András Schiff je uvjeren kako je krajnje vrijeme da i u Europi zazvone zvona na uzbunu zbog desnog ekstremizma u Mađarskoj:
“Ne govorim o pojedinom zakonu o medijima, nego o općenitom raspoloženju, o širenju mržnje u čitavom društvu, protiv židova i protiv bilo čega stranog.”

Mađarski premijer je “opasan čovjek”

Pijanist koji živi u Firenci, a koji se nakon školovanja u Budimpešti proslavio nastupima i s najglasovitijim orkestrima poput Bečkih i Berlinskih filharmoničara ili Chicago Symphony Orchestra, duboko je zabrinut zbog zbivanja u njegovoj domovini pa tako “ekstremno desna, navodna Narodna milicija može po volji terorizirati rome”.
Premijer Orban, smatra Schiff, možda i nije fašist, ali je “radikalni karijerist i nacionalistički populist” koji dopušta i stranci koja je, bez ikakve sumnje ekstremno desna, da “bez ikakvih smetnji divlja u parlamentu”. Zato pijanist zaključuje: mađarski premijer je “opasan čovjek”.
“Ekstremno desna manjina previše utječe na cjelovitu političku pozornicu”, žali se Schiff. Tako mađarskog glumca i režisera Robert Alfödi, koji otvoreno priznaje svoju homoseksualnost, zastupnici mađarskog parlamenta nazivaju “prljavim pederom”, a u samom parlamentu o njemu govore kao o “Roberti”. Uopće, upozorava mađarski pijanist novinara njemačkog lista; “u mađarskom parlamentu možete govoriti i najnevjerojatnije stvari jer znate da vas ionako nitko u inozemstvu neće razumjeti.”

Čistke u kulturi Mađarske

Premijer Orban uvelike utječe na kulturnu pozornicu Mađarske i na sve važnije položaje postavlja “svoje” ljude: “Riječ je o pravim čistkama”, tvrdi mađarski pijanist koji više ne želi nastupati u svojoj domovini od kako su se tamo čule prijetnje na njegov život. Jer ovaj muzičar je i prije upozoravao na opasan politički razvoj u svojoj domovini: u listu Washington Post je otvoreno postavio pitanje, može li pod tim pretpostavkama Mađarska preuzeti predsjedavanje Europskom unijom.
Kao odgovor, u domovini su ga psovali kao “prljavog židova”, a prijetili su mu i nasiljem: “Nemam volje upuštati se u opasnosti. Silno volim moju domovinu, njenu kulturu, jezik i prijatelje koje tamo imam, ali ovo grupiranje i zlo spremno na nasilje – to je previše.”

| DW-World

Autor 10.4.2011. u 01:37