Andrej Nikolaidis: Mi smo đeca podgorička, svima nam je mila…

Andrej Nikolaidis
Autor 1.5.2011. u 01:37

Andrej Nikolaidis: Mi smo đeca podgorička, svima nam je mila…

Ima nešto šarmantno u tome što su najglasniji protivnici homoseksualaca – homosocijalne grupe: crkva i navijači, recimo. Dodajmo tu i vojsku, koja bi u sretnija vremena, kada se znao neki red, učestvovala u razbijanju gay parada, ali je danas svedena na to da asistira Amerikancima dok po najvećim zabitima planete lokalnom stanovništvu otimaju naftu, da opslužuje američke vojnike koji u časovima dosade siluju zarobljenike, čija će krvava i izmučena tijela docnije koristiti u svojim performansima, instalacijama i foto-sesijama, nad kojima će se, onda kada procure, leak me baby one more time, zgražavati potrošači oslobođene i demokratizovane, once-upon-a-time arapske nafte.

ČAST IMA KO DA BRANI

Jep, šarmantno. Znate ono, kada skupine muškaraca u crnim haljinama idu ulicom, vitlaju krstovima kao zaigrani dječaci mačevima od pruća, idu tako i predvode skupine muškaraca koji vole da se na tribinama skinu do pasa, pa onako oznojeni grle jedni druge, snažne ruke stišću vitka tijela, dok uzvikuju: jebaćemo pedere!

U Podgorici će 31. maja biti održana gay parada. Kako je primijetio Selvedin Avdić, zvuči kao vic: kad počneš rečenicom »U Podgorici će 31. maja biti održana gay parada«, to je kao da si priču počeo onim »Išli Suljo i Mujo…«. Da, biće.

Dinamičan je društveni život u Podgorici ovih dana. Osnivaju se fejsbuk grupe na kojima se protivnici gayeva okupljaju, najavljujući nasilje, šaljući želje, pozdrave i obećanja da će biti krvi, neće oni dopustiti pederima da im sramote grad, jer čast grada, države i naroda je ugrožena, šta se bune nastrani, kao da im nešto fali, ali ne, oni hoće da promovišu svoju bolest, e to neće moći, no pasaran!, čast Crne Gore ima ko da brani. Uznemirio se pošten svijet, kako i ne bi kada svakakav nemoral hoće da paradira gradom, a nema države da to spriječi, nego, na bruku i sramotu, ova odnarođena vlast to još i podstiče.

Tokom meča koji su rukometašice iz Podgorice igrale protiv rukometašica iz Norveške, navijači Budućnosti su razvili mašala! transparent na kojem je pisalo: MI SMO ĐECA PODGORIČKA, SVIMA NAM JE MILA PIČKA.

Publika je, kažu oni koji su prisustvovali meču, dugim i toplim aplauzom pozdravila rečenu kreativnu akciju mladih. Sa naročitim žarom su navijački iskaz odanosti pozdravile prisutne žene. Taj prizor, žene koje stoje pred transparentom na kojem piše »pička« i frenetično aplaudiraju, naveo me da, evo, protivnicima gay parade predložim sljedeću, vjerujem efektnu izmjenu borbenog plana: zar ne bi bilo dobro da baš Podgorica bude grad u kojem će protiv gayeva protestvovati samo, i opet: samo žene? Zamislite iznenađene gayeve koji se suočavaju sa hiljadama bijesnih supruga i majki? Šta bi se tim samo-ženskim protestima dobilo? Najprije: pobornici gay parade ne bi mogli tvrditi kako protiv njih demonstriraju militantne fašističke grupe i kler. Oni, militantne fašističke grupe i kler, taj bi dan ostali doma i kuvali ručak, dok bi njihove majke na podgoričkim ulicama branile ugroženu čast grada, države i nacije. Dalje: policija ne bi mogla nasilno suzbiti demonstracije, jer se ne bi usudili tući žene. Još: vlasti ne bi mogle tvrditi da se samo ekstremističke grupe protive gay paradi, već bi bilo evidentno i neporecivo da su protiv žene, kao stub porodice, time i porodica, kao osnovna ćelija društva, a time i čitavo društvo. Konačno: postalo bi jasno da je sama gay parada brutalno nasilje nad društvom, te da militantni nasilnici nisu oni koji se protive, nego oni koji organizuju gay parade. Jasno?

Nešto mi govori da moj grčki lukavi plan neće biti prihvaćen, te da će momci ipak istrčati na ulice, malo se drati, a onda pobjeći doma, kada ih policija počne mlatiti.

WELL DONE SON

Čini se kako je ključno pitanje u ovoj priči sljedeće: zašto su Crnogorke gromkim aplauzom pozdravile transparent MI SMO ĐECA PODGORIČKA, SVIMA NAM JE MILA PIČKA?

Zanimljiv odgovor na pitanje koje joj nije postavljeno daje Kamil Palja, u knjizi »Seks, umetnost i američka kultura«, na stranama 39-42. Ona tu govori o dvije vrste homoseksualnosti, a drugu opisuje kao »otklon od majke i herojsku pobunu protiv njene svemoći«. Palja piše: »Svaki muškarac mora da odredi svoj identitet nasuprot majci. Ako to ne uradi, on se povlači u nju i biva progutan. Taj strašni mitski obrazac javlja se u Psihu, jednom od nezaboravnih simboličnih filmova našeg vremena koji na uvrnut način govori o materoubistvu… muškarci, koje seksualna anksikoznost odvlači od majke, međusobno se povezuju i formiraju saveze čiji je cilj stvaranje složenih društvenih, umjetničkih, naučnih i tehnoloških struktura«. Stvaraju civilizaciju, ukratko.

Ako neki od mladih ljudi voljnih da tuku gejeve čita ovo i Paljine ga riječi čine bijesnim, treba znati kako Palja, zapravo, ne krije simpatije za njega: »Gonjeni svojim uzavrelim hormonima (čija je snaga u tom dobu na vrhuncu), tinejdžeri jurišaju u čoporima kao prvobitne horde. Oni mogu da uživaju u slobodi samo u tom kratkom perdiodu izmađu majčine vladavine i vladavine svojih budućih supruga. U tu žestoku borbu za muški identitet nagoni ih zapravo ponižavajuće osjećanje zavisnosti od žena. Žene su vladarke emocionalnog i seksualnog carstva, i muškarci to znaju«.

Tako: nije bilo ničeg iracionalnog u aplauzu koji su žene u podgoričkoj dvorani uputile momcima koji su isukali svoj transparent. Bio je to aplauz koji vladarke upućuju podanicima za dobro obavljen posao. Jer oni su, u konačnom, i kada su vojnici, i kada su policajci, i kada su alkoholičari koji tuku svoje supruge, i kada su navijači koji tuku homoseksualce, prije svega njihovi dobri sinovi. Well done, son.

(zurnal.info)

Andrej Nikolaidis
Autor 1.5.2011. u 01:37