Anonymous za tačno.net : „Ovo je zadnja linija odbrane slobode govora i protoka informacija“

Goran Pandža
Autor 20.1.2012. u 11:10

Anonymous za tačno.net : „Ovo je zadnja linija odbrane slobode govora i protoka informacija“

Nakon što je akcijom američke federalne policije, ugašena jedna od glavnih internet stranica za dijeljenje datotetka, popularni „Megaupload“, haktivistički pokret Anonymous je pokrenuo veliku akciju odmazde u kojoj je između ostalog oborena i internet stranica FBI, te drugih vladinih službi i agencija, a također i stranice nekih od najvećih svjetskih korporacija.

O čemu je zapravo riječ, pitali smo direktno Anonymouse na njihovom Anonops irc chat serveru.

Kako je počela operacija i koji je cilj?

Sve je krenulo spontano kao globalni internet refleks i bitno je napomenuti da u ovome ne učestvuju samo Anonymousi, stvar je mnogo veća. Cilj je pojačati svijest o gušenju slobode govora i protoka informacija uzrokovanim novom zakonskom, tzv. SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Personal Information Protection Act) legislativom. Ovo je zadnja linija odbrane tih vrijednosti. I još nešto je važno napomenuti. Megaupload je ugašen još prije usvajanja novih zakona, tako da ni operacija nije usmjerena isključivo protiv istih, već generalnog protiv gušenja slobode protoka informacija na internetu.

Koje stranice napadate i koliko dugo će trajati operacija?

„Napad“ je teška riječ. DDoS je legitiman oblik protesta, poput okupiranja zgrade tokom demonstracija – tako i mi okupiramo pristup nekoj stranici. U ovom vidu protestovanja ne nastaje materijalna šteta na tehnici, računarima, a pristup stranicama će biti ponovo omogućen kada operacija prestane.

A koliko će operacija trajati, zavisi od reakcije američke vlade i svjetske javnosti. Za sada ne postoji konačna lista stranica kojima će pristup biti onemogućen, ali sa sigurnošću možemo reći da su u pitanju sve stranice američke vlade kao i velikih korporacija koje podržavaju SOPA/PIPA legislativu, poput Sony, Warner itd. …

Uskoro ćemo izdati listu dosadašnjeg toka operacije.

Goran Pandža
Autor 20.1.2012. u 11:10