Apliciranje neistina i magli

Zlatko Dizdarević
Autor 17.2.2016. u 09:58

Izdvajamo

  • Da ironija bude veća, bezmalo su svi mediji tri dana uoči "povijesnog događaja u Bruxellesu" objavili dirljivo prijateljske osmijehe iz susreta Denisa Zvizdića i Kolinde Grabar Kitarović gdje je predsjednica, baš onako dobrosusjedski, priopćila kako će "Hrvatska snažno pomoći BiH na putu ka EU!" Onome ko išta zna o sadržaju izmjena SSP-a na kojem do ultimatuma insistira Hrvatska zaklanjajući se iz EU, jasno je da je to ravno zabijanju glogovog koca u samo srce ekonomije BiH. Baš onako pomažući Bosni na putu u EU!

Povezani članci

Apliciranje neistina i magli

U svakom slučaju, ovakvo apliciranje neistina i magli danas je prevashodno čin u korist grupa i pojedinaca, a ne ono što se predstavlja kao otvaranje evropskoga puta, u ime države i naroda u njoj. Pogledajte fakte, oni su sami po sebi jači od nijansiranja njihovih interpretacija.

Piše: Zlatko Dizdarević – Radiosarajevo.ba

Evo sada, kada smo doživjeli taj orgazmično najavljivan “povijesni trenutak” u historiji BiH u kojem je predsjednik Predsjedništva konačno uspio baš za svog mandata predati aplikaciju države za članstvo u Evropsku uniju jednom ministru za vanjske poslove u Uniji, valja razjasniti nekoliko stvari.

Onih o kojima se govore neistine, prešućuju istine, ili se kriju činjenice, ili se njima manipulira na svaki način. Bar onako kako se to vidi iz perspektive poznavanja nekih mehanizama proizvodnje političkih magli. A one su uvijek u korist vladajuće manjine, znači preko leđa zamajavane i u nas mazohizmu sklone većine.

Notorna je podvala da su protiv evropske budućnosti u BiH oni koji su minulih sedmica imali šta kazati povodom histeričnog pritiska da se aplikacija preda iako je nevalidna. Svako ko je iole pažljivo pratio primjedbe ovim povodom isticane – a oglašavali su se uglavnom ljudi koji mnogo više znaju o raspoloženjima i procedurama u EU – lako je mogao zaključiti slijedeće: Riječ je o upozorenjima da je sve što se uradilo s predajom aplikacije na silu, antievropski u odnosu na samu bit “evropeizacije”. I da će zato našu zemlju u procedurama što slijede dodatno gurnuti u evropski zapećak. Tako i ohrabriti nemalo onih koji će imati razloga da nas marginaliziraju uz argumente koje smo sami ponudili.

Drugo, nije tačna, čak je i jadna tvrdnja da je, eto, nebitno što nije realiziran na traženi način nijedan od uvjeta za aplikaciju, već je bilo dovoljno samo “poslati pozitivnu poruku Evropi” ili, još besmislenije, preventivno djelovati protiv haosa i u korist smirivanja tenzija u zemlji… Pa ko to sluti haos i tenzije ako ne oni što se sada samoisturaju kao lideri “evropeizacije” BiH. Evropa je tražila ispunjenje bar tri uvjeta prije predaje aplikacije: Validan mehanizam koordinacije, a niti je validan niti prihvaćen kao podloga za jedinstveno djelovanje u pregovorima s Unijom. Potom izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u dijelu o trgovini s Unijom, zapravo Hrvatskom. I konačno, objavljivanje rezultata popisa održanog još 2013. godine. Ni na pomolu!

Da se pojasni: Protiv ovakvog “mehanizma koordinacije” glasala je vlada polovine države. To je fakat, bez obzira na pozadinu i mrcvarenja na tom terenu još od Daytona. U nastavku, znači da ni predstavnici RS-a u organima države gdje je tzv. mehanizam usvojen, krišom od javnosti (“što javnost mora sve da zna!”), nisu imali zeleno svjetlo za to usvajanje od svoje legitimne institucionalne baze. Naš problem, što jest, jest, ali smiješan za Evropu. Dalje, činjenica da se o onim tek sada započetim pregovorima o promjeni SSP-a u “korist” potpunog satiranja bh. poljoprivrede, niko nigdje nije izjašnjavao iako je riječ doslovce o dramatičnom pitanju ne samo za poljoprivrednike već i za državu u cjelini – zahtijeva pitanje: kome to doista koristi, pod kojim isprikama i uz kakve benefite? Resorni ministar je upozoravao na vrijeme.

Da ironija bude veća, bezmalo su svi mediji tri dana uoči “povijesnog događaja u Bruxellesu” objavili dirljivo prijateljske osmijehe iz susreta Denisa Zvizdića i Kolinde Grabar Kitarović gdje je predsjednica, baš onako dobrosusjedski, priopćila kako će “Hrvatska snažno pomoći BiH na putu ka EU!” Onome ko išta zna o sadržaju izmjena SSP-a na kojem do ultimatuma insistira Hrvatska zaklanjajući se iz EU, jasno je da je to ravno zabijanju glogovog koca u samo srce ekonomije BiH. Baš onako pomažući Bosni na putu u EU!

Da se ne pominju svi drugi iz EU koji se satraše da pohvale “lidere BiH” i aplikaciju punu magli, dovoljno je spomenuti samo doista grotesknu izjavu Federice Mogherini, zadužene za vanjsku politiku i sigurnost EU, koja je “impresionirana uspjesima BiH u kratkom periodu…” Svoju impresioniranost iskazala je entuzijasti broj dva za aplikaciju po-svaku-cijenu, nakon ubjedljivo vodećeg “čovjeka povijesti”, Dragana Čovića.

Šta nakon svega ostaje na sonu. Aplikacija bez ispunjenih uvjeta. Polovina države je de facto ne priznaje. Sluti da će svaki naredni korak u postupku usaglašavanja za približavanje EU, uključujući i odgovore na hiljade pitanja iz EU, biti sabotiran. U “hrvatskom” viđenju “koordinacije” presudni interes će biti županije, u “bošnjačkom” navodno ono što se zove država, a RS će pravo veta ponajprije potezati na terenu entiteta. Tu su najjači.

Oni dobro znaju ovdašnju realnost. Ili im ne smeta ovo potpuno rastakanje ovdje, do odumiranja (za sada smo im važni samo zbog islamista). Ili ih doista uznemiravamo u nezgodan čas kada imaju more problema sami sa sobom na drugim frontovima. Pa nam udovoljavaju na političkom nivou kao maloj djeci kojoj se daje lizalica da šute do daljnjeg. Mangupi ovdje profitiraju u tome. Mi, prema njima, i nismo faktor regionalne priče kao vazda “velika” Srbija ili trenutno Makedonija pred izbjeglicama.

Kako stvari stoje unaokolo, sve je moguće. Ipak, jedna je krupna greška i dalje tu, ukoliko ne postoji neki čudni plan Bakir – Fahro raspleta o kojem se šuška uz dubiozna pokrića: Aplikacija održava u igri političke negativce koji će svojim dokazanim (ne)činjenjem razarati dalje supstancu moguće, a drugačije, istinski evropske Bosne i Hercegovine. To je sve do jednom, kada će stvar postati dramatično opasna ne samo za opstanak neevropske BiH, već i za sigurnost Evrope.

U svakom slučaju, ovakvo apliciranje neistina i magli danas je prevashodno čin u korist grupa i pojedinaca, a ne ono što se predstavlja kao otvaranje evropskoga puta, u ime države i naroda u njoj. Pogledajte fakte, oni su sami po sebi jači od nijansiranja njihovih interpretacija.

Radiosarajevo.ba

Ilustracija: Šukrija Meholjić

Granični prelaz

Zlatko Dizdarević
Autor 17.2.2016. u 09:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija