Apple, Kina i čovječja cijena za iPad i iPhone

Autor 3.2.2012. u 12:58

Apple, Kina i čovječja cijena za iPad i iPhone

Smrtne nesreće, samoubojstva i smjene od 24 sata sedam dana u tjednu u tvornicama gdje se proizvode tabletni račuanri i prenosni telefoni


Peking – Jednostavni a ipak genijalni. Predmeti bez kojih se više ne može: iPad, iPod, iPhone, da nabrojimo samo najpoznatije, najcjenjenije i one koji se najviše koriste. Predmeti čistih linija zauzeli su mjesto u kolektivnoj memoriji. To je kultna tehnologija koja doprinosi promjeni našeg stila života. Ali je poput modernog, perverznog danka kojeg proizvode milijuni kineskih radnika primoranih poštivati iscrpljujuće uvjete koje niko na Zapadu ne bi mogao ni zamisliti, a kamo li prihvatiti. U New York Timesu su skinuli uistinu suptilni veo o realnosti na granici nevjerojatnog, dugom i podrobnom istragom na koju, na koju do sada iz Applea, glavnog komitenta proizvoda koji su postigli nedostižan uspjeh posljednjih deset godina (od 13 milijardi dolara) niko nije htio reagirati.

Steve-Jobs-with-IPad-1.jpg

Istraga – Ova realnost svjedoči o nesrećama, često smrtnim, u različitim poduzećima koja rade za američki gigant stilizirane elektronike. Posebna pozornost je usmjerena na Foxconn. Ako ništa drugo, to je najveća tvornica Narodne Republike (milijun 200 000 radnika i uvezanih komitenata) i koja osim za Apple, sastavlja industrijske proizvode za Amazon, Dell, Hewlett-Packard, Nintendo, Nokia i Samsung. Foxconn, ušao u novinske kronike zbog ‘epidemije’ samoubojstava njenih uposlenika, ima sjedište u Chengdu, metropolisu sa 12 milijuna stanovnika u provinciji Sečuan, ali i tvornice po cijeloj Kini i, kako piše New York Times, iz njenih baraka izlazi 40 % svih elektroničkih proizvoda koji se prodaju u svijetu na najrazličitijim tržištima.

788896-china-foxconn-explosion-1.jpg

Masakrirajući turnusi – A ‘dragulji’ očito ostaju šareni predmeti koje je osmislio Steve Jobs, i koji vjerojatno nije imao pojma o uvjetima u kojima su nastajali, ako je istina da je u prošlosti hvalio produktivnu kinesku strukturu: “Njihove tvornice imaju menze, kina, bazene”, rekao je na nekom velikom javnom skupu. Istina, čista istina. Samo što je cijena plaćena radnicima izvan svake zamislive (na Zapadu). Dovoljno je pročitati upozorenje koje je namijenjeno radnicima, kao da je dio iz ponovno redigovanog izdanja Dantea “Ostavite svaku nadu, o vi, koji ulazite na ova vrata”. I kaže : “Radite teško danas ili si teško nađite posao sutra”. A onda New York Times vrlo precizno nabraja kako se radi: turnusi od 24 sata, sedam dana u tjednu, 12 sati odjednom, a da se nikada ne smije ni sjesti, oni koji kasne prisiljeni su pisati ponižavajuća pisma da bi se ispričali, ogromne hale sluđenih uposlenika – da se ne povjeruje.

Apple Factory

Obrana – Foxconn se brani negirajući “maltretiranje radnika”, tvrdeći čak da “poštuje zakone Narodne Republike”. S druge strane, Apple je izdao propis sa kodom ponašanja koji zabranjuje nabavku kod dobavljača koji nameću nehumane uvjete rada. Naravno, New York Times daje na znanje da ti uvjeti nisu uvijek provjeravani. Inače, Foxconn ne bi bio na popisu dobavljača Kuće iz Cupertina (mjesto u Silikonskoj dolini, sinonim za Apple). A britanski list Mail on Sunday je objavio istragu o metodama primijenjenim u jednoj Foxconnovoj tvornici u mjestu Shenzhen (turnusi koji traju sve do iscrpljenja, zabilježena su čak i fizička kažnjavanja, obaveza da se rade čučnjevi kao u kasarnama), neki šefovi iz Applea su izjavili da su “šokirani: nismo znali šta se uistinu dešava u Kini, sve se to mora promijeniti”.

article-1282481-09CEB3FA000005DC-814_634x385.jpg

“Apple nije zabrinut” – U suštini, malo toga može biti promijenjeno slijedeći logiku profita, koju je nametnula industrija Stevea Jobsa. Jer poslovni okviri za dobavljače su tako minimalni i mogu se povećati samo smanjujući cijene proizvodnje. U Kini je to najčešće na račun radnika, prisiljenih na neprihvatljive uvjete, na korištenje opasnih kemijskih proizvoda, na podnošenje sve gorih uvjeta da bi se radilo više i učinkovitije.“ Bitno, a prije svega je da iPod i iPad poštuju zlatno pravilo. I da se iPhonei dopadaju kupcima. Koji ne znaju ništa o znoju i patnjama sakrivenim u unutarnjim putanjama nastanka predmeta želje.

 

Autor 3.2.2012. u 12:58