Asim Mujkić za tacno.net: SDA gubi demokratski kapital koji je uspjela izgraditi

Predrag Blagovčanin
Autor 16.1.2013. u 12:24

Asim Mujkić za tacno.net: SDA gubi demokratski kapital koji je uspjela izgraditi

Na jučerašnjoj sjednici Kolegij Stranke demokratske akcije predložio je glavnom odboru odgodu 6.Kongersa na kojem se bira novo rukovodstvo.

Članovi skloni aktuelnom predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću preglasali Bakira Izetbegovića, Halida Genjca i Senada Šepića, koji traže održavanje Kongresa čime je potvrđen raskol u ovoj stranci.

Tihić je prijedlog o odgodi Kongresa obrazložio argumentima o teškoj situaciji u državi , predstojećem popisu stanovništva te da u ovom trenutku ne  treba gubiti vrijeme na Kongres na kojem ga Izetbegović želi smijeniti s mjesta predsjednika.

Ove argumente večina članova Glavnog odbora je prihvatila osim Izetbegovića, Genjaca i Šepića koji su bili protiv te je prijedlog usvojen.

U sinošnjoj izjavi za za FTV  Izetbegović je rekao da je glavni motiv za odgađanje Kongresa bilo da se izbjegne razjedinjavanje u SDA i da se sačuva jedinstvo stranke.

-„Ona očigledno na ovakav način neće biti sačuvana, jer ogromna je masa, veća polovina članova je protiv odgađanja Kongresa i mislim da bi trebalo da se potvrdi ono što je Predsjedništvo stranke već kazalo, da nema pravih elemenata za odgađanje Kongresa – rekao je Izetbegović.

Tihić je jučer na kolegiju Izetbegoviću ponovo ponudio mjesto zamjenika predsjednika SDA, ali je Izetbegović to kategorično odbio.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić u izjavi za naš portal izrazio je žaljenje zbog odgode redovnog  Kongresa i zabrinutost za kompletnu političku klimu u Bosni i Hercegovini.

„Sa žaljenjem konstatiram da je redovni kongres  SDA odgođen. Za razliku od večine vodećih partija SDA se u posljednjih nekoliko godina uspjela otrgnuti popularnom trendu gvozdenog zakona oligarhije koji vlada u vodečim političkim strankama širom Bosne i Hercegovine“

Mujkić  smatra da je ovim ovim činom SDA gubi demokratski kapital koji je uspjela izgraditi u periodu od prošlog kongresa pa do danas.

O mogučnosti da se u SDA- u dogodi sličan scenario kao u i SDP-u odnosno da Izetbegović napusti SDA i osnuje vlastitu političku partije Mujkić je prokomentarisao:

„Mislim da su sva takva cijepanja rezultirala vlastitom minorizacijom. Svi oni koji su napustili SDA i oformili svoje stranke završili su kao minorne političke stranke. Problem je nažalost u jednoj klimi koja je povoljna za umanjenje demokratskog duha. Ovim potezima demokratske partije gube legimitet da budu demokratski predstavnici svojih partija.

Da li će se kriza u SDA-u dodatno produbiti vidječemo na današnjoj sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj će se, također, raspravljati o tome hoće li se u SDA birati novo rukovodstvo. Međutim prema dosadašnjim informacijama, konačna odluka će, vjerovatno, biti donesena na sjednici Glavnog odbora ovog vikenda.

 

 

Tagovi:
Predrag Blagovčanin
Autor 16.1.2013. u 12:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija