BAGI – Oštre osude rehabilitacije Draže Mihajlovića

Autor 4.4.2012. u 09:32

BAGI – Oštre osude rehabilitacije Draže Mihajlovića

Bosansko-Američki Institut za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI – Sjedinjene Američke Države), najoštrije protestuje i osuđuje započeti proces rehabilitacije Dragoslava Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta, kojim se ohrabruje zlo i četnička ideologija.

BAGI želi da skrene pažnju, domaćoj i međunarodnoj javnosti, na činjenicu da je Dragoljub Draža Mihailović karika jedne bolesne politike, te stoga, naš Insitut u USA, koji se bavi istraživanjem ratnih zločina, poziva sve progresivne i dobronamjerne organizacije i pojedince, da učine sve da se čuje glas savjesti koji se bori za bolju budućnost – bez mržnje, ratova, progona i ubijanja.
Upućejemo apel svjetskoj javnosti i svim relevantnim organizacijama po svijetu, državnom rukovodstvu Republike Srbije, i njenim pravosudnim organima, na nepobitne istorijske činjenice i elementarne pravne norme, te da se u ime moralnih i profesionalnih principa uzdrže od provokacije koja može izazvati nesagledivu nestabilnost u regionu.

Podsjećamo Republiku Srbiju da, po međunarodnom pravu, ratni zločini ne zastarijevaju, te učešćem u rehabilitaciji i sama postaje saučesnik u zločinu.

Bošnjake, posebno, brine oživljavanje krvoločne prakse, jer još nismo ni prebrojali sve žrtve nedavnog genocida i zločina, a već osluškujemo nove poruke ravnogorske ideologije. Potsjećamo, da je Dragoljub Draža Mihailović vodio akcije istrebljenja muslimanskog življa.

U svom izvještaju od 14. februara 1943. godine, komandant limsko–sandžačkog četničkog odreda, major Pavle Đurišić, piše Draži Mihailoviću slijedeće:

“…Sva muslimanska sela u pomenuta tri sreza (Foča, Čajniče i Pljevlja) su spaljena, tako da nijedan njihov dom nije ostao čitav… Za vreme operacija pristupilo se potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti… Naše ukupne žrtve su 22 mrtva, od kojih dva nesretnim slučajem… Kod muslimana 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece….”

A, onda, historijski malo kasnije ili odmah nakon toga, general Mladić, u telefonskom razgovoru od 13. jula 1995. godine, obavještava Karadžića: “Srebrenica je gotova, na redu Žepa.” 
Bošnjaci više nikada neće zaboraviti zločine koje su izvršili oni koji su inspirisani ideologijom i praksom ravnogorskog četničkog pokreta.

Bošnjaci više nikada neće zaboraviti odgovornost onih koji sustvorili političku i društvenu klimu koja je toleriše i afirmiše zločinački pokret Dragoljuba Draže Mihailovića.
Cijeli proces podsjeća na vrijeme kada je Milošević, pravosnažno osuđeni ratni zločinac, započeo oživljavanje kosovske mitologije i mobilizaciju crne strane srpske ideologije, a u ime i oslobađanja “srpskih zemalja koje su žrtve prošlosti.”

I tada, kao i sada, ovakvim odnosom nasprem zlotvora, kakav je Dragoljub Draža Mihailović, vladajuće političke formacije sebe svrstavaju na stranu zločinca, čiji su četnici slavili ubijanje Bošnjaka po Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Crnoj Gori ….

Nedavno je ministar inostranih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić izjavio da je rehabilitacija Dragoljuba Mihailovića unutarnja stvar Srbije. Ali, u arhivi Vojno-istorijskog institute u programu četničkog pokreta Draže Mihailovića iz 1941. godine, u tački dva, piše:

– „Omeđiti srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj;
– Posebno imati u vidu brzo i radikalno čišćenje gradova i njihovo popunjavanje svežim srpskim elementom;
– Izgraditi plan za čišćenje ili pomeranje seoskog stanovništva sa ciljem homogenosti državne zajednice;
– U srpskoj jedinici kao naročit težak problem uzeti pitanje muslimana i po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi.“ 

Dragoljub Draža Mihailović nije unutarnja stvar Srbije, već goruća temakoja se tiče velikodržavne ideologije, koja je naklonjena podivljalom revizionizmu, u čijoj je biti mržnja i poziv na ubijanje, te joj se, kao takvoj, Bošnjaci najodlučnije suprostavljaju.

Za Bošnjake rehabilitacija zla nije demokratska predizborna igra, već kontinuirano prizivanje krvave prošlosti, koja se ciklično javlja pod okriljem srpske ideologije.

Tražimo od svih svjetskih nevladinih organizacija za ljudska prava, posebno onih u SAD i EU, te u samoj Srbiji, da nam se pridruže u osudi pokušaja rehabilitacije ljudskog zla.

U ime dobrosusjetskih odnosa u regionu, hoćemo da vjerujemo da je riječ o manjini, koja je greškom pokrenula proces rehabilitacije Dragoslava Draže Mihailovića, i da ovako ponašanje nema uporišta u modernoj Republici Srbiji.

UO BAGI

Autor 4.4.2012. u 09:32