Bajić ispituje Bandića

Autor 19.1.2011. u 01:46

Bajić ispituje   Bandića

Policija je po nalogu Županijskog državnog odvjetništva uzela dokumentaciju vezanu za zagrebački pročistač otpadnih voda i posljednje dodatne radove vrijedne 20 milijuna eura koje je Milan Bandić odobrio u kolovozu prošle godine.

Ovu informaciju potvrdili su i u Županijskom državnom odvjetništvu, a Poslovni dnevnik piše kako razloge zbog kojih odvjetništvo ispituje najveću zagrebačku investiciju nisu saznali, ali kako je poznato da je državna revizija već ranijih godina upozorila da se u ugovaranju radova krši zakon.

Pročistač je inače prije 11 godina ugovoren po cijeni od 180 milijuna eura i dodatnih radova nije bilo u osnovnom ugovoru. Cijena je dosad porasla na barem 285 milijuna eura. I to po službenim podacima uprave Milana Bandića, dok je primjerice prije dvije godine EBRD u svom odgovoru međunarodnoj mreži Bankwatch rekao da je cijena zagrebačkog pročistača koji sufinanciraju – 326 milijuna eura, a u međuvremenu su prihvaćene dodatne “varijacije”.

Cijena, način ugovaranja novih radova i uvjeti plaćanja najsporniji su dijelovi ovog javno privatnog partnerstva na koje državna revizija godinama upozorava. Revizija tvrdi da je pri ugovaranju novih radova, prekršen i Zakon o javnoj nabavi i Zakon o komunalnom gospodarstvu.

U poglavarstvu, međutim, nisu zabrinuti istragom pa tako Ladislav Prežigalo, pročelnik ureda za gospodarstvo, tvrdi kako je ovo već četvrta godina da ih se traži dokumentacija.

“Opet smo im poslali dokumentaciju koju su tražili. Ne vidim u tome ništa loše. Međutim, u ugovoru nema ništa spornoga, svi radovi su bili potrebni i odobreni od Građevinskog fakulteta”, kaže Prežigalo za Poslovni Dnevnik.

Tagovi:
Autor 19.1.2011. u 01:46