Bajka o prestupnici u kućnom pritvoru

Autor 7.7.2011. u 22:29

Bajka o prestupnici u kućnom pritvoru

Tek što je folk zvezda Ceca Ražnatović počela da izdržava kaznu kućnog pritvora, u Srbiji se može kupiti narukvica inspirisana onom koju Ceca nosi kao deo kazne. O Ceci je umesto prestupnika stvorena slika kao u srednjevekovnoj bajci.

„Hajde da svi budemo kao ONA“ po ceni od 990 dinara za kopiju elektronske narukvice koja Ceci Ražnatović ograničava kretanje. Podrška Ceci ili dovitljiv način da se zaradi, tek ovakva grupa je nedavno osnovana na Fejsbuku.

Preko narukvice koja se nosi oko noge ispisano je Ceca. Osoba koja se javila na broj mobilnog ostavljen na Fejsbuku kaže da su ovu ideju osmislile dve osobe iz čiste solidarnosti.

„Možete videti slike na Fejsbuku, narukvica postoji u devet boja, crvenoj, žutoj, roze, plavoj, zelenoj, beloj, crnoj… ali se najviše traže bela i crvena. Prodaja ide solidno“, kaže on.

Grupa „Hajde da svi budemo kao ONA“ okupila je do sada nešto manje od 500 fanova na Fejsbuku. Da li bi nošenjem ili kupovinom narukvice Ceca pružili podršku pevačici koja izdržava kaznu kućnog pritvora zbog protivpravnog prisvajanja milionskih svota pitali smo Beograđane:

I dok je glavni moto za prodaju narukvice poziv na poistovećivanje sa Cecom, ona i njena sestra uplatile su pola miliona eura u dinarskoj protivvrednosti u budžet Srbije kao prvu ratu od milion i po.

Prema sporazumu koji je zaključila sa tužilaštvom, Ražnatovićeva je priznala, u zamenu za godinu dana kućnog zatvora i milion i po eura novčane kazne, da je protivpravno prisvajala novac od transfera 10 fudbalera FK “Obilić” u vrednosti od četiri miliona nemačkih maraka i više od tri miliona dolara.

Inverzija vrednosti

Ceca se ipak u javnosti ne posmatra kao prestupnik već na neki drugi način. Za to ima više razloga, kaže sociolog Dragan Stanojević.

„Čini se da su presudom Ceci uvedene zakonske mere isključivo zbog tog jednog slučaja čime se sama kazna donekle obesmišljava ili ublažuje. Druga stvar jeste što je u medijima i od strane političara i od strane novinara stvorena slika o njoj ne kao o zakonskom prestupniku već gotovo kao o jednoj osobi koja je nepravedno zatočena, tu gotovo da imamo motive iz srednjovekovne književnosti o princezi u kuli koju je zatočio zli gospodar, zmaj ili ko već“, objašnjava Stanojević.

Dok je trajala višegodišnja istraga protiv Ražnatovićeve, gost na njenim kućnim slavama bio je ministar policije Ivica Dačić, inače njen zemljak iz Žitorađe.

Svetlana Ražnatović Ceca ispred suda u Beogradu, maj 2011

U prijateljskom odnosu je i sa Draganom Markovićem Palmom, liderom Jedinstvene Srbije, jednom od članica vladajuće koalicije i Velimirom Ilićem, liderom Nove Srbije.

U prvom redu na kocertu povodom Srpske pravoslavne godine 2007., koji je organizovala tadašnja vladajuća narodnjačka koalicija, u prvom redu bio je premijer Vojislav Koštunica.

Neposredno pred početak izdržavanja kazne bila je gost zajedno sa državnim vrhom u ruskoj ambasadi povodom dana Rusije.

Slučaj Cece Ražnatović govori dve stvari o postojećem kulturnom modelu, kaže kulturolog Ivana Kronja.

„Jedna stvar je čista inverzija vrednosti u kojoj se vrednosti poštenja pred zakonom i pred moralom proglašavaju nevažećim i potpuno se taj kriminalni aspekt egzistencije glamurizuje, daju mu se pozitivne osobine. Moguć je i drugi kontekst, subverzivni, a to je protest protiv društva koje nedovoljno kažnjava korpuciju i zločin pa se onda u tom slučaju ismeva čitav pravni sistem Srbije bez obzira na konkretni slučaj“, kaže Kronja.

Tagovi:
Autor 7.7.2011. u 22:29