Bajtal: Nažalost, napad u Parizu bi se mogao odraziti i na BiH

tačno.net
Autor 14.11.2015. u 19:30

Bajtal: Nažalost, napad u Parizu bi se mogao odraziti i na BiH

Teroristički napad u Parizu će defintivno imati dosta šire posljedice i kada je u pitanju sigurnost u Evropi i kada su u pitanju izbjeglice ali i kada je u pitanju BiH. Profesor Esad Bajtal smatra da će budućnost pokazati sve posljedice ali da je u ovom trenutno fanatizam koji je na snazi teško kontrolisati.

Sa profesorom i političkim analitičarom Esadom Bajtalom razgovarali smo terorističkom napadu koji se dogodio u Parizu a zanimalo nas je kako je moguće da francuske sigurnosne službe nisu osujetile pripreme za napad. Prije svega jer se radi o svjetskoj prijestolnici i o napadu koji se dogodio u centru grada.

“Onaj ko je odlučio da žrtvuje svoj život njega ne možete spriječiti da to uradi. Tu više sigurnosne službe ne pomažu. Postoje granice dokle one mogu djelovati a sve ostalo je iza njih. Ono što je jasno jeste da je na sceni fanatizam koji je veoma teško kontrolisati. U suštini taktički ne možete spriječiit nekoga ko je spreman da sebe žrtvuje”, istakao je Bajtal za Klix.ba.

Profesor Bajtal ističe da bez obzira ko je ovo učinio, u ime koga ili čega je to uradio, šta su motivi, ovaj teroristički napad je neprihvatljiv i tragičan.

“Ovaj događaj u Parizu ne može ostati bez nekih većih i širih posljedica. Za sada je teško predvidjeti kako će se sve ovo odraziti i na izbjeglički val, zatvaranje granica, pa u konačnici i na našu zemlju. Definitivno je da će se na određeni način to odraziti i na BiH, ali kako, na koji način i u kojoj mjeri to će pokazati budućnost”, zaključio je Bajtal u razgovoru za Klix.ba.

tačno.net
Autor 14.11.2015. u 19:30