„Bal vampira“

Salmedin Mesihović
Autor 5.12.2015. u 12:56

„Bal vampira“

Zanimljivo je da kada trebaju da udare po partizanima, da to onda rade skupa, zaboravljajući svoje sitne razlike. Tada nastupaju zajedno i četnici i ustaše, i libertijanski neoliberali i bivši partijski i državni apartčici.

Vampiri su drevni originalno zapadnobalkanski (ilirsko – južnoslavenski) mit, koji je u opću europsku, a preko nje i svjetsku kulturu ušao početkom XVIII. st. zahvaljujući seriji članaka u bečkim novinama posvećenim ovoj temi. Oni su i izvorno, a i danas u pop kulturi simbolizirali najgore ljudske strahove, noćne more i bojazni, i sve ono ostalo što predstavlja tamnu stranu čovjeka.

Prije nekoga vremena održan je tzv. „znanstveni skup“ pod slikovitim nazivom „1945 – na razmeđi dvaju totalitarizama“. Kao i svaki namjerno programirani skup koji treba izaći sa politikantskim od ranije proklamiranim tezama, u kojima nema uopće znanosti, tako je i ovaj okupio vrlo šaroliko društvo. Cilj je jednostavan, što je moguće u većoj mjeri relativizirati ishod kraja II. svjetskog rata i tako posredno rehabilirati poražene ideologije i pokrete (uključujući i njihove vođe) koji su odavno već okvalificirani kao domaći izdajnici, kvislinzi, ratni zločinci. Može se reći da je ovo samo još jedan segment u kampanji koja se zahuktala u zadnjih par godina, sa ciljem agresivnog nametanja revizionizma kao mainstream agende. U ovom kontekstu se u toj kampanji ističu rehabilitacija Draže Mihajlovića i njegovog Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini, nekakvo Etičko sudište koje je nedavno u Zagrebu sudilo Josipu Brozu Titu u Zoranu Milanoviću!!!????, te čitav niz portala od kojih neki paradoksalno sebe nazivaju „liberalnim“ (najbolji primjer portal Katalaksija). Treba biti iskren pa reći da često ovakvi skupovi, rehabilitacije i portalni revizionistički članci služe poglavito u dnevnopolitičke svrhe, ponajprije u svrhu borbe protiv modernih stranaka, pokreta i ideja ljevice i lijevog centra ili čak i demokratskog centra.

U toj bulumenti tamne strane, koja već godinama harangira i pokušava obezvrijediti, relativizirati pa i kriminalizirati 1945. god., se nailazi tako i na prikrivene fašiste, i na otvorene fašiste, i na ustaše, i na četnike, i na neonaciste, i na šoviniste, i na libertijansko – neoliberalne poltrone i sluge stranih interesa i korisnike stranih para, i naravno na bivše komuniste (često čak i visoke i srednje rangirane nekadašnje komunističke funkcionere i ideologe). Zanimljivo je da kada trebaju da udare po partizanima, da to onda rade skupa, zaboravljajući svoje sitne razlike. Tada nastupaju zajedno i četnici i ustaše, i libertijanski neoliberali i bivši partijski i državni apartčici. I zato ne treba nikoga da čudi da se na tzv. etičkom sudištu osuđenom ratnom zločincu (iz posljednjeg rata) Dariju Kordiću u ekstazi etički aplaudira i etički zaziva ga se kao etičkog mučenika i etičkog uznika haških „kazamata“, i da se u toj publici nalaze i osobe čije je sunarodnike taj ratni zločinac istrebljivao.

I kada idući put ta košara puna fašista, četnika, ustaša, libertijanskih neoliberala, revizionista, bivših komunističkih aparatčika krene ponovo nastupati, predlažem im da za režisera ili producenta svojih predstava pozovu Romana Polanskog, kako bi se snimio novi nastavak kultnog filma „Bal vampira“  i tako dobio potpuni i simbolički ugođaj. Jer  oni koji žele obezvrijediti tekovine AVNOJa i ZAVNOBiHa i ne zaslužuju ništa drugo nego naziv vampira.

Publicola.

Salmedin Mesihović
Autor 5.12.2015. u 12:56