Balkanska povelja mira fondaciji “Barak H. Obama”

tačno.net
Autor 13.8.2013. u 21:54

Balkanska povelja mira fondaciji “Barak H. Obama”

Piše: Zoran Ljubičić

Predsjednik Balkanskog kluba mira – Балкански клуб на мирот Osmo Vatreš,  dodijeliti će Balkansku povelju mira fondaciji Barak H. Obama  – kenijskog političara i ministra Kenije,  15.8.2013. godine u 16 sati u hotelu Aleksandar Palace u Skoplju.

Fondacija Barak H. Obama nosi ime oca američkog predsjednika i nobelovca za mir, Baraka Obame.

Barack Hussein Obama (1936-1982)

Povelju će primiti Malik Obama, predsjednik Fondacije, brat američkog predsjednika.

Prva Povelja dodjeljena je gradu Skoplje 2012. godine zbog zasluga širenja ideje mira i prijeteljstva na Balkanu i šire.

Balkanski klub mira je utemeljen 2004. godine u Skoplju i ima 12 zemalja članica: Makedonija, Srbija, Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska, Grčka, Crna Gora, Moldavija, Rumunjska i Turska.

Klub  svojim radom želi doprinijeti osiguranju mira, povjerenja, tolerancije i međusobnog povezivanja kreativnosti svih država na Balkanu uz želju da među državama više nikada ne bude rata i netolerancije.

Svojim radom doprinosi boljem razumijevanju koje treba dovesti do lakše i brže harmonizacije društvenog sistema, te integracije u evropske i ostale procese jačajući  vezu i svjesnost o potrebi za regionalnom suradnjom te svim svojim aktivnostima čini napore kako bi se spriječili sukobi među državama Balkana i šire.

 

 

tačno.net
Autor 13.8.2013. u 21:54