Banana Republika

Autor 7.1.2011. u 11:35

Banana Republika

Posebno ovih dana, dok se odvijaju pregovori oko uspostave nove “kleptokratkse” vlasti na državnom nivou, naši nacionalni blokovi šalju jasan signal međunarodnoj zajednici i potvrđuju svoju privrženost da i naredne četiri godine, nastave pozitivni trend i razvitak Bosanskohercegovačkog autohtonog proizvoda “korupcije”, koji je u posljednih dvadeset godina generirao, te će nadati se i narednih dvadeset nastaviti generirati, ogromne prihode i razvijati naše državne institucije, te puniti džepove njenih uposlenika.

Najave o novim podjelama i stvaranju novih entiteta ili federalnih jedinica kod građana u BiH probudile su nadu za svjetliju budućnost, stim da se otvara mogućnost za dodatnu izgradnju nepotizma. Zvaničnici EU su izrazili veliko zadovoljstvo sa usavršenošću i konsistenciji u kvalitetu ovog autohtonog Bosanskohercegovačkog proizvoda za kojeg nesumnjivo postoji interes i tržište van naših granica.

Optimizam kod građana ulaskom u novu godinu je očekivano porastao, uzimajući u obzir da su Srpsko-Hrvatski nacionalni politički blokovi najavili, u suradnji sa Bošnjačkim nacionalnim blokom, predvođenim učiteljom likovne umjetnosti te Medresičkim stručnjakom Američko-Albanskih odnosa, da će formirati vlast sa izrazito jasnom, te kolektivnom platformom, kao i planom da se fotelje i resori odmah raspodjele, kako bi naši izabrani stručnjaci mogli da mirno, u toplim zagrljajem budžeta , bez puno polemike o sudbini društva kojeg predstavljaju, kontinuirano razvijati naš autohtoni proizvod kako na domaćem tako na Evropskom tržištu.

Međutim, radikalne i separatističke namjere multinacionalnih stranaka, da se vlast uspostavi prema konceptu “kojekakve programske platforme”(???), u kojoj se svi učesnici u vlasti trebaju unaprijed dogovoriti na koji način će voditi državu i podjeliti odgvornosti, te jasno objasniti prije raspodjele fotelja, kako namjeravaju podići standard, poboljšati pravosuđe, obezbjediti jednakopravnost naroda, te kako pokrenuti privredu, su dočekane sa skepticizmom i sumnjom od generalno dobrostojećeg i dobronahranjenog Bosanskohercegovačkog stanovništva. Apsurdno je zahtjevati da se formira istinska koalicija u kojoj će vladajuće stranke biti partneri u vlasti, i raditi kolektivno za dobrobit društva. Stoga, imati “kopoziciju”, odn. vlast koje će biti koalicija a istovremeno jedni drugima opozicija je mnogo progresivniji te inovativniji način vladanja, kao što je vidljivo u model-državama poput Burundija, Tonge te banana republikama centralne Amerike!

SNSD-SDS-HDZ-HDZ1990-SBB-SBiH imaju ambiciozno zamišljen makroekonomski razvojni plan za autohtoni Bosanskohercegovački proizvod u naredne četiri godine. Uvođenje smjera “Korupcije” na svim našim Ekonomskim fakultetima mora biti prioritet, jer će takva uspostava biti neophodna za intelektualnu budućnost mladih u BiH. Predmeti poput, “Osnove u Korupciju”, “Budžetska Krađa”, “Utaja Poreza 101”, “Kako rodbini namjestiti milionske građevinske poslove”, “Pranje donacija kroz NVO sektor”, “Osnove zapošljavanja članova obitelji”, “Prekomjerno korištenje paušala”, “Kako državnim novcem otići gledati finale Wimbledona” i, “Šuplja za narod 202”, te slični predmeti, bi sigurno doprinijeli izgradnji naše omladine u podobne buduće saradnike, te im pružili edukaciju potrebnu za profesionalni napredak u BiH! Profesora sigurno nebi nedostajalo, s obzirom da se u gore navedenim strankama nalaze mnogi Doktori Nauka ovog ekonomskog smjera, te bi s tim studenti imali privilegije da uče od pravih majstora zanata!

Svi građani ove države, a posebno Hrvati, Srbi i Bošnjaci imat će priliku da učestvuju i daju svoj doprinos u implementaciji tkzv. duha Bosne i Hercegovine. Naime, oni će dio svojih teško zarađenih prihoda staviti na raspolaganje ovoj blokovskoj državnoj “kopoziciji”, a ta”kopozicija” će se narodu odužiti tako što će svima pripremiti dobru četverogodišnju medijsku predstavu, kako bi se narod mogao sa nečim drugim osim glada zabaviti. Teme će biti one stare, provjerene: Ugroženi nacionalni identiteti, podjele, rat, škutori, četnici, turci, balije, ustaše i sl.!!

Konfuzija koju pokazuje ova nacionalno-blokovksa kopozicija je sasvim razumljiva, zato što “nije u duhu BiH”, kako Dodik kaže, tražiti od političkih subjekata da imaju neki zajednički program rada, odnosno tražiti da vladajuća koalicija zna “bilo šta” za budućnost BiH, a kamoli tražiti da znaju šta namjeravaju zajedno raditi, i to sve prije raspodjele državnih fotelja. Besmisleno! Djeluje nekako više prirodno prvo raspodjeliti funkcije, a o tome što će građani sutra jesti, otom potom, jer nemoguće je razvijati jedini poznati državni “trade mark”, pored našeg Vlašićkog sira, ako svi budu radili po istoj programskoj platformi! Vladavina prava uistinu nije duh Bosne i Hercegovine!

Autor 7.1.2011. u 11:35