Barack Obama: Kriza na Balkanu nije riješena, kaznićemo rušitelje Daytona

Autor 24.6.2011. u 08:03

Barack Obama: Kriza na Balkanu nije riješena, kaznićemo rušitelje Daytona

Predsjednik SAD Barack Obama obavjestio je Kongres da za još godinu dana produžava stanje vanrednih mjera prema pojedinim osobama iz zemalja sa područja Zapadnog Balkana.

Taj akt donijet je 26. juna 2001. godine zbog, kako je definisano, prijetnji nacionalnoj bezbjednosti i spoljnopolitičkim interesima SAD, i automatski bi prestao da važi ukoliko ga predsjednik ne bi produžio svake godine u junu.

Takvu prijetnju, kako se navodi u saopćenju Bijele kuće, predstavljaju aktivnosti osoba koje su uključene, pomažu, sponzorišu ili podržavaju nasilje u svim zemljama Zapadnog Balkana.

U saopćenju se precizira da su mjere produžene i za osobe koje opstruiraju primjenu Deytonskog sporazuma za BiH, zatim Rezoluciju 1.244 Ujedinjenih nacija, od 10. juna 1999. o Kosovu, kao i Ohridski sporazum iz 2001. za Makedoniju, koji je i doveo do proglašenja vanrednih mjera.

“Kriza proizašla iz aktivnosti tih osoba i ona nije riješena. Zbog toga sam odlučio da je neophodno da se produže mjere nacionalne bezbjednosti u vezi sa Zapadnim Balkanom, i da se zadrže na snazi sankcije da bi se toj prijetnji ogovorilo”, navodi se u saopćenju predsjednika Obame.

Autor 24.6.2011. u 08:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija